Ultramaratonul de 100 kilometri ”Ultrabug” de la Fundu Moldovei, la ediția a treia


Intră acum și în grupul de

În comuna suceveană Fundu Moldovei, va avea loc în perioada 3-5 iunie a.c., cea de-a treia ediție a ultramaratonului de 100 kilometri ”Ultrabug”.

Potrivit unui comunicat al organizatorilor, cursa este accesibilă atât alergătorilor cu experiență cât și celor aflați la primul maraton, traseul acoperind unele dintre cele mai pitorești zone ale Obcinelor Bucovinei.

ultramaraton Fundu Moldovei (1)

Pe lângă câteva zeci de alergători din România, la Ultrabug 2016 s-au înscris și participanți din Marea Britanie, Peru, Slovacia, Africa de Sud, Suedia, Germania, o parte dintre ei participând și anul trecut la concursul de alergare montană.

”Ultramaratonul se desfășoară în trei etape: ziua 1 – 42 km, ziua 2 – 50km și ziua 3 – 8km. Altitudinea maximă este de 1284 m, cu punctul de plecare la 720m. Diferența pozitivă de nivel totala este de 3860 metri.

Traseele sunt marcate cu litera ‘U’ și au puncte de control (alimentare, hidratare) la fiecare 7 – 12 km.

Participanții de la 100 km vor primi în pachetul de înregistrare hanoracul Ultrabug”, precizează sursa citată.

În comunicat se mai menționează că în paralel cu cea de-a treia ediție a concursului de alergare montană cu participare internațională, duminică, 5 iunie, se desfășoară și un Fun-Race de 8 km pentru cei care vor să încerce o cursă montană scurtă, numărul maxim de participanți fiind de 100.

Ultramaratonul din iunie va fi urmat la sfârșitul lui august de o competiție de două zile care combină o cursă de Mountain Bike (39 / 55km) cu alergare (10km) – Ultrabug MTB + 10K.

În comunicatul organizatorilor se mai arată că ceremonia de premiere a concursului de alergare montană de la Fundu Moldovei se va desfășura la o stână locală și va fi urmată o masă tipic ciobănească.

”La ceremonie va fi prezent primarul comunei Fundu Moldovei, care va decerna medaliile, sculptate în lemn de către un meșteșugar local. De la petrecerea de după ceremonia de premiere nu vor lipsi muzica și dansurile tradiționale românești, dar și câteva surprize pregătite în colaborare cu participanți din străinătate”, precizează sursa citată.

ultramaraton Fundu Moldovei (2)

Ideea de a organiza un ultramaraton la Fundu Moldovei aparține jurnalistei britanice Anne-Marie Lategan. În urma unei vacante petrecute la Fundu Moldovei în 2013, Anne-Marie a rămas impresionată de frumusețea peisajelor, de tradițiile și obiceiurile păstrate de oamenii locului și, nu în ultimul rând, de delicioasele bucate bucovinene și s-a gândit ca aceasta zona trebuie promovata și în rândul iubitorilor curselor de alergare de anduranță. Ea însăși o pasionata alergătoare, Anne-Marie a participat la numeroase curse, inclusiv de maraton și ultra-maraton, și este Fitness Editor la revista de specialitate Women’s Running, care apare în Marea Britanie și în alte țări din Europa.

ultramaraton Fundu Moldovei (3)

”Ultrabug” este afiliat la Asociația Internațională de Trail Running I-TRA.

Ultramaratonul ”Ultrabug” își propune să promoveze frumusețea zonei și ospitalitatea localnicilor și, prin aceasta, să aibă un impact pozitiv asupra turismului local – majoritatea participanților rezervă cazarea la pensiunile din Fundu Moldovei; să promoveze sportul și mișcarea în aer liber, să atragă cât mai mulți amatori de mișcare în aer liber pe cărări de munte; să încurajeze o atmosferă de camaraderie și corectitudine, în fiecare an se decernează premiul de fair-play; să ofere o experiență de neuitat participanților; să promoveze producătorii locali. Se vor face degustări de afinata și alte produse din fructe de pădure culese de localnici, diverse preparate din păstrăv, preparate din brânza, dulciuri tradiționale

”Ultrabug” se implică în mod activ în susținerea Asociației ”Freamăt de Speranță”. Asociația a pornit de la ideea lui Seby Crăciun de a sprijini copiii și tinerii cu dizabilități grave din zona Câmpulung Moldovenesc. La doar 13 ani, el însuși afectat de tetrapareză spastică, Seby a scris și publicat mai multe cărți pentru a-și plăti tratamentul și procedurile de recuperare și pentru a-i ajuta și pe alții în situații similare. (Irina Lițu)


Intră acum și în grupul de