Festivalul-concurs de literatură “Rezonanţe udeştene” ce se desfăşoară la Suceava şi Udeşti, a ajuns la a XXI-a ediţie


Intră acum și în grupul de

Oameni de cultură, scriitori şi critici literari, reprezentanţi ai unor reviste literare, dar şi ai Uniunii Scriitorilor din România şi ai Societăţii Scriitorilor Bucovineni au participat, vineri, la Biblioteca Bucovinei la deschiderea oficială a celei de a XXI-a ediţii a Festivalului –concurs de literatură “Rezonanţe udeştene”.

Preşedinţele Societăţii Scriitorilor Bucovineni, Carmen Veronica Steiciuc, a declarat că  Festivalul-concurs este organizat de către Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural Bucovina – Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România, Societatea Scriitorilor Bucovineni, Muzeul Bucovinei, cotidianul Crai Nou Suceava, iar la ediţia din acest an colaborator al acestui eveniment este şi Teatrul Municipal „Matei Vişniec” Suceava.

Steiciuc a spus că printre organizatorii manifestării se mai numără şi Inspectoratul Județean Școlar Suceava, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Primăria comunei Udeşti, Asociaţia Culturală „Mircea Motrici”, Centrul Cultural „Unirea sub Oadeci” Udeşti şi Biblioteca Comunală „Constantin Ştefuriuc” Udeşti.

Carmen Steiciuc

Steiciuc a spus că în programul Festivalului-concurs de literatură “Rezonanţe udeştene” sunt incluse, printre altele, lansări de carte şi prezentarea unor reviste litarare la Biblioteca Bucovinei, vizitarea expoziţiei “Dada land” a artistului plastic Dragoş Pătraşcu şi recitaluri de poezie susţinute de poeţii invitaţi, activitate care se va desfăşura la Teatrul municipal “Matei Vişniec” Suceava, iar în cursul zilei de sâmbătă vor avea loc la Udeşti comemorarea personalităţilor udeştene, pelerinaj la mormintele scriitorilor Constantin Ştefuriuc şi Mircea Motrici, dar şi decernarea premiilor pentru poezie, proză şi reportaj literar şi recitalul laureaţilor.

Preşedintele juriului Festivalului-concurs de literatură “Rezonanţe udeştene”, prorectorul Universităţii Tibiscus din Timişoara, scriitorul şi criticul literar Adrian Dinu Rachieru a reamintit publicului că acest festival “ a pornit la drum” cu genericul “Magda Isanos- Eusebiu Camilar”, iar omul care “ a dat tonul” în organizarea acestei manifestări a fost Liviu Popescu, la prima ediţie a festivalului participând şi poetul basarabean Grigore Vieru.

Rachieru a vorbit despre personalitatea Magdei Isanos spunând că “suferinţa, boala, infirmitatea şi sentimentul sfârşitului i-au trezit o sensibilitate exacerbată şi nicidecum o suferinţă expusă în vitrină” arătând că, în mod paradoxal,  “unda deceptivă care scaldă lirismul Magdei Isanos este percepută ca fiind vitalistă”, Magda Isanos rămând  “o voce inconfundabilă în peisajul liric”.

Adrian Dinu Rachieru

Criticul literar Adrian Dinu Rachieru a prezentat apoi cartea profesoarei Lăcrămioarei Cocârlă “Interacţiuni comunicative în dezbaterea culturală”, apărută la o editură din Iaşi,  despre care a spus că este o “solidă” teză de doctorat, o lucrare “cu blindaj ştiinţific şi cu trimiteri luxuriante”, ce aduce în atenţie comunicarea mediatică şi discursul televizual.

La rândul său, conf.univ.dr. I.C.Corjan, de la Universitatea “Ştefan cel Mare”Suceava a apreciat că lucrarea Lăcrămioarei Cocârlă este citită şi studiată deja de către studenţi, doctoranzi, de specialişti în comunicarea mediatică, de semioticieni şi de cei care se ocupă de cultura media, în general.

Corjan a spus că deşi cartea este “grea ca limbaj, grea ca tematică, grea ca încărcătură ştiinţifică”, totuşi este accesibilă din punctul de vedere al obiectivului său şi „poate onora orice editură”.

El a subliniat că autorul  lucrării a înglobat şi dezvoltat două concepte importante, cel de „text-discurs vizual” şi cel de „imaginar televizual”.

Rezonante Udestene (7)

“Televiziunea ne oferă şi un alt tip de imaginar, dincolo de aşteptările ficţionale, epico-narative sau de dramatice ale comunicării şi un alt tip de imaginar care trece dincolo de sticlă şi trece dincolo de ecranul interior şi, până la urmă, îţi dă senzaţia de spectacol cu personaje reale”, a explicat Corjan.

Scriitorul, publicistul şi profesorul universitar ieşean Liviu Antonesei  a vorbit despre alţi doi autori, unul din Suceava, Cezar Straton, iar celălalt din Iaşi, Bogdan Ulmu din Iaşi, regizorul, scriitorul şi dramaturgul ieşean care s-a stins din viaţă recent, la vârsta de 65 de ani.

Antonesei a încercat să facă un portret scriitorului sucevean Cezar Straton “dincolo de elementele pe care le ştim” spunând despre acesta că este „un fenomen”, “un cărturar,   un scormonitor în texte şi un lexicograf”. El a arătat că noua sa carte “Dicţionar amoros”, ce urmează unui alt volum intitulat “Dicţionar ludic”, oferă “o uriaşă enciclopedie a amorului”, însă a acelui tip de amor specific secolelor XIX şi XX.

Antonesei a spus că prefeţele cărţii “Dicţionar amoros” de Cezar Straton au fost realizate atât de el, cât şi de regretatul său prieten, Bogdan Ulmu.

Scriitorul şi publicistul ieşean a făcut un memorial al lui Bogdan Ulmu, evocându-i personalitatea, spunând că acesta a fost “un autor prolific”, dar şi un om tonic, neobosit, care emana energie.

El a amintit şi de ultima carte a lui Bogdan Ulmu, un dialog despre teatru cu Cătălin Ciobotari.

Rezonante Udestene (4)

Reamintim că Festivalul-concurs de literatură “Rezonanţe udeştene” are ca scop descoperirea, sprijinirea şi  promovarea noilor şi autenticelor talente în rândul creatorilor din literatura de astăzi.

Acest festival se desfăşoară pe trei secţiuni: poezie, proză scurtă şi reportaj literar, iar laureaţii ediţiei 2016 vor fi publicaţi în „Caiete udeştene”, volum editat pe suport electronic de Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava din cadrul Centrului Cultural Bucovina.

Rezonante Udestene (9)

Cele mai valoroase lucrări prezentate în concurs vor fi premiate de juriul festivalului: Poezie – Marele premiu „Magda Isanos” şi premiile I, II, III, Premiul „Constantin Ştefuriuc”; Proză scurtă – Marele premiu „Eusebiu Camilar” şi premiile I, II, III; Reportaj literar – Marele premiu „Mircea Motrici” şi premiile I, II, III. (Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de