Președintele Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al USV


Intră acum și în grupul de

Constituţia din 1923 ar fi valabilă şi astăzi pentru că spunea tot ce trebuia spus, fiind cea care a stat la baza actualei Constituţii adoptate în 1991, este de părere preşedintele Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean, care a primit, vineri, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) pentru promovarea universităţii sucevene pe plan naţional şi internaţional.

După festivitatea de decernare a acestui titlu, Zegrean a susţinut o prelegere privind evoluţia ideii de constituţionalitate la români, arătând că astăzi se vorbeşte despre reforma justiţiei, dar că nu este doar o preocupare contemporană pentru că întotdeauna oamenii au dorit reforme.

Zegrean a prezentat un istoric al legiferării în ţările româneşti, cum s-a ajuns la Constituţia din 1866, şi la prima modificare a ei în 1879, arătând că tot de atunci românii au căpătat o pasiune pentru modificarea constituţiilor, când cei de la putere le scriau, iar cei din opoziţie vroiau să le modifice.

ZegreanDHCUSV (17)

Augustin Zegrean, care a participat la redactarea Constituţiei din 1991, revizuită în 2003, a spus că s-a dovedit că actuala Constituţie că este foarte modernă pentru că a permis aderarea României, la NATO și UE.

„Am scris această Constituţie şi istoria ne-a confirmat că este o Constituţie bună pentru că sub această Constituţie România a aderat la NATO şi UE. Aderarea României la UE o consider cea mai mare realizare a românilor de la Decebal încoace. Prima mare realizare a fost ocuparea Daciei de către romani pentru că atunci a venit lumea civilizată peste noi şi acum s-a întâmplat acelaşi lucru. Şansa noastră este aceasta: cu Europa înainte!”, a spus Zegrean.

La festivitatea de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava preşedintelui Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean, au participat membrii ai comisiei de evaluare a acordării acestui titlul între care rectorul USV, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, prof.univ. Petro Patsurkiskyi, decanul Facultăţii de Drept a Universităţii din Cernăuţi, prof. univ. dr. Ştefan Deaconu, din cadrul Facultăţii de Drept din Universitatea din Bucureşti, conf. univ. dr. Ioan Ganfalean, decanul Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Sociale din Alba Iulia, care au apreciat activitatea lui Zegrean în calitate de jurist, dar şi de preşedinte al Curţii Constituţionale a României.

ZegreanDHCUSV (2)

Rectorul USV a arătat că activitatea de cercetare ştiinţifică a lui Augustin Zegrean s-a conturat prin multiplele participări la conferinţe interne şi externe la care a susţinut diverse teme de actualitate şi de o importanţă majoră, dar a subliniat că din 2011, a organizat împreună cu Departamentul de Administraţia Publică şi Drept din universitatea suceveană mai multe conferinţe pe teme de constituţionalitate, dar şi o conferinţă internaţională care s-a desfăşurat în contextul trilateralei curţilor constituţionale ale Lituaniei, Republicii Moldova şi României, organizate la Suceava.

Totodată, rectorul a subliniat că în fiecare an studenţii de la specializarea Drept din USV au beneficiat de stagii de practică organizate la Curtea Constituţională şi au avut astfel şansa unei experienţe unice.

ZegreanDHCUSV (8)

„Contribuţiile deosebite ale domnului Augustin Zegrean au avut ca efect atât internaţionalizarea imaginii Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava cât şi susţinerea pregătirii practice a studenţilor suceveni de la programul de studiu Drept în cadrul Curţii Constituţionale a României”, a spus Valentin Popa.

La rândul său, preşedintele Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean, a spus că nu se aştepta la această onoare.

El a spus că în timp ce asculta Laudatio i-a venit în minte o scenă din „Cartea junglei”, când ursul Baloo se prefăcea că e mort, iar pantera Bagheera plângea pierderea, vorbind despre calităţile ursului, ca fiind bun, devotat, iar ursul s-a ridicat spunând că ce păcat că nu e mama să audă.

ZegreanDHCUSV (11)

„La asta mă gândeam, că şi ea ar fi fost fericită să fie aici sau măcar să ştie că s-a întâmplat acest lucru”, a spus Zegrean. (N.B.)

 


Intră acum și în grupul de