Un nou eveniment sub genericul ”În memoria victimelor fascismului și comunismului”, la Biblioteca Bucovinei din Suceava


Intră acum și în grupul de

Sala de Artă a Bibliotecii Bucovinei ”I.G.Sbiera” va găzdui, marți, 23 august a.c., de la ora 12.00, un simpozion însoţit de vizionări de filme şi prezentări de carte, sub genericul ”În memoria victimelor fascismului și comunismului”.

23 AUGUSTEvenimentul se înscrie anual între proiectele dedicate de Bibliotecă şi de Consiliul Judeţean Suceava cultului eroilor, memoriei şi pedagogiei memoriei, victimelor celor două regimuri totalitare ale secolului trecut, nazismul şi stalinismul.

Proiectul se află la a zecea ediţie şi a fost iniţiat în 2006 de scriitoarea Angela Furtună, care a organizat anual expoziţii de carte, dezbateri publice şi prezentări de carte şi de film.

În 2008, Parlamentul European a declarat ziua de 23 august drept Ziua europeană a comemorării victimelor stalinismului și ale nazismului. Aceasta a fost marcată pentru prima dată, în 2011, la Varșovia, în Polonia.

În România, IICCMER a iniţiat, încă din primavara anului 2010, Proiectul de Lege privind declararea zilei de 23 august Ziua Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului şi a zilei de 21 decembrie Ziua Memoriei Victimelor Comunismului în România, care îşi propune să omagieze victimele fascismului şi comunismului, ca regimuri totalitare, în baza declaraţiilor şi recomandărilor unor foruri internaţionale şi, în particular, să omagieze victimele regimului comunist în România, prin asumarea de către statul român a obligaţiei morale de a consacra două zile comemorative: 23 august şi 21 decembrie. Proiectul legislativ a fost adoptat de Parlamentul României, devenind Legea nr. 198 din 7 noiembrie 2011.


Intră acum și în grupul de