Expoziție dedicată împlinirii a 158 de ani de la Unirea Munteniei cu Moldova din 24 ianuarie 1859, la Muzeul de Istorie din Suceava

La Muzeul de Istorie din Suceava, în Sala de Expoziții Temporare de la parter, va fi deschisă în perioada 23 ianuarie – 24 februarie a.c. expoziţia ”Unirea Principatelor Române- 24 ianuarie 1859”, dedicată împlinirii a 158 de ani de la Unirea Munteniei cu Moldova din 24 ianuarie 1859, zi numită de contemporanii vremii „ziua renaşterii naţionale”, sau „cea mai frumoasă zi a neamului românesc”.

Potrivit unui comunicat al Muzeului Bucovinei, vernisajul expoziției va avea loc luni, 23 ianuarie a.c., la ora 13, la Muzeul de Istorie.

Expoziţia cuprinde piese din colecţiile Muzeului Bucovinei – Istorie, Numismatică, Memoriale, constând din documente, arme, litografii, tablouri, cărţi, medalii, obiecte de epocă.

”Domnia lui Alexandru Ioan Cuza are o însemnătate deosebită, prin aceea că a pus bazele statului unitar, dar totodată şi a statului modern. Reformele realizate în timpul „domnului Unirii” au deschis drum larg înainte naţiunii române, au creat premisele viitoarelor cuceriri ale poporului pe calea sa ascendentă spre progres. Din perspectivă istorică, cei şapte ani ai domniei lui Cuza reflectă pregătirea de pe poziţiile Unirii dobândite, a înfăptuirii unor noi etape din istoria poporului român, aceea a independenţei şi a Marii Uniri din 1918”, se mai arată în comunicatul transmis de Muzeul Bucovinei.