Expoziţia “Descoperirea Universului” va fi deschisă, luni, la Observatorul Astronomic din Suceava


Intră acum și în grupul de

Expoziţia “Descoperirea Universului” va fi deschisă în perioada 6 martie- 6 aprilie 2017 la Observatorul Astronomic din cadrul Universităţii sucevene, evenimentul ştiinţific fiind inclus în seria activităţilor dedicate Zilei Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava.

Într-un comunicat de presă al USV se arată că expoziţia este organizată de Delegaţia Valonia-Bruxelles la Bucureşti, Observatorul Astronomic şi Planetariul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava în colaborare cu Biblioteca instituţiei academice sucevene, iar vernisajul expoziţiei va avea loc luni, 6 martie 2017, începând cu orele 14:00, în spaţiul expoziţional al Observatorului Astronomic.

“Expoziţia, redactată în limba română, este compusă din 29 de roll-up-uri despre Univers şi este strucurată pe două planuri, ajutându-vă să descoperiţi cele două feţe ale Universului. Fața A prezintă viziunea modernă a Universului, teoria Big Bang-ului fierbinte și modelul concordanței. Succesul acestor modele este explicat din punct de vedere observațional, experimental și teoretic. Fața B conduce spre o serie de întrebări care decurg din aceste modele –  întrebări despre natura elementelor din Univers, cum ar fi materia și energia întunecată; întrebări care se află la limita fizicii sau a altor discipline despre natura exactă a Big Bang-ului, natura timpului, legătura dintre fizică și matematică și întrebări filosofice care sunt legate de studiul cosmologiei”, se precizează în comunicatul de presă al USV.

Sursa citată menţionează că expoziția este pusă la dispoziţie de către Delegația Valonia-Bruxelles la București şi este realizată de Departamentul de Matematică de la Universitatea din Namur (UNamur), în colaborare cu Atout Sciences, Cercul Astronomic Mosan, Scienceinfuse, Arhivele Georges Lemaître, Facultatea de Ştiințe a Universității Catolice din Louvain (UCL), Centrul de Cosmologie, Fizica particulelor și Fenomenologie(CP3) și UCL Cultură.

“În aceeaşi perioadă, la Observatorul Astronomic se vor desfăşura şi ateliere de lucru, la care sunt invitaţi elevi, studenţi şi publicul sucevean. Temele atelierelor sunt următoarele: cosmologie, astrofizică, astronomie populară, radioastronomie, astronomie pe înţelesul celor mici”, se mai arată în comunicatul USV.

Expoziţia poate fi vizitată zilnic, între orele 9:00-16:00, iar intrarea este liberă.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de