Coroana de oţel a României şi buzduganul Regelui Ferdinand vor fi expuse la Suceava în cadrul expoziţiei “Simboluri regale ale Marii Uniri”


Intră acum și în grupul de

Directorul Muzeului Bucovinei din Suceava, Emil Ursu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă că două piese din Tezaurul Muzeului Naţional de Istorie a României, coroana de oţel a României şi buzduganul oferit regelui Ferdinand la 10 mai 1920, sunt incluse în expoziţia “Simboluri regale ale Marii Uniri”, ce va fi deschisă, în perioada 10-20 mai 2017, la Muzeul de Istorie din Suceava.

Ursu a spus că până la organizarea acestei expoziţii, buzduganul oferit regelui Ferdinand nu a mai fost scos din Tezaur, de aceea şi valoarea de asigurare este una destul de mare, respectiv de 45 de milioane de lei.

El a mai spus că în urma parteneriatului de colaborare cu Muzeul de Artă “Ion Irimescu” din Fălticeni, expoziţia va fi deschisă pe 21 mai 2017, pentru o zi,  şi la muzeul fălticenean.

Directorul Muzeului Bucovinei a precizat că, pe toată durata expoziţiei, programul de vizitare va fi prelungit până la orele 20,00, iar pe 20 mai, când se marchează Noaptea Muzeelor, accesul vizitatorilor va fi permis până la miezul nopţii.

Ursu a menţionat că expoziţia cuprinde, pe lângă cele două piese de tezaur, şi panouri fotodocumentare care prezintă aspecte legate de Bucovina în perioada regală.

El a spus că împreună cu noul manager al Muzeului de Artă “Ion Irimescu” Fălticeni, preotul Teodor Brădăţan, va iniţia o serie de evenimente care să atragă un public numeros sau expoziţii, astfel încât oamenii din Suceava să aibă posibilitatea să viziteze muzeele din Fălticeni, iar cei din Fălticeni să viziteze instituţiile muzeale din Suceava.

Directorul Muzeului Bucovinei a subliniat că, în acest sens, pe 20 mai, când va fi marcată Noaptea Muzeelor, va fi realizat un “duplex” Suceava-Fălticeni urmând să fie puse la dispoziţie două autocare ce vor asigura transportul gratuit Fălticeni-Suceava şi Suceava-Fălticeni pentru persoanele care doresc să viziteze Muzeul de Artă “Ion Irimescu”, Muzeul Apelor şi Galeria Oamenilor de Seamă din Fălticeni, respectiv Muzeul de Istorie şi Cetatea de Scaun din Suceava.

El a explicat că transportul de la Suceava la Fălticeni şi retur este asigurat cu sprijinul Centrului Cultural Bucovina, în timp ce transportul de la Fălticeni la Suceava şi retur este asigurat printr-o sponsorizare a unei firme de transport din Fălticeni.

Ursu a precizat că pe 20 mai 2017 muzeele din Suceava vor putea fi vizitate gratuit începând cu ora 18,00, iar în aceste condiţii autocarul va porni din faţa Muzeului de Arte “Ion Irimescu” din Fălticeni la ora 17,30, iar cel din Suceava spre Fălticeni va pleca la ora 18,00, din faţa Muzeului de Istorie din Suceava.

La rândul său, directorul Muzeului de Artă “Ion Irimescu” din Fălticeni, Teodor Brădăţan, a spus că în cazul în care vor fi mai multe solicitări pentru vizitarea muzeelor şi se va reuşi suplimentarea cu încă un mijloc de transport, acest lucru va fi adus la cunoştinţa opiniei publice.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de