Spectacolul ”Brâncoveanu şi Ivireanul, iubire de Biserică și Neam” pe scena Casei de Cultură din Suceava


Intră acum și în grupul de

Casa de Cultură a Sindicatelor din Suceava va găzdui  luni, 12 iunie a.c., de la ora 19.00, spectacolul de teatru  ”Brâncoveanu şi Ivireanul, iubire de Biserica si Neam”.

Din distribuția piesei fac parte actorii: Constantin Codrescu , Ana Calciu (Maria Brancoveanu),  Damian Victor Oancea (Constantin Brancoveanu),  Magda Catone (Pauna Cantacuzino),  Mihai Coada (Antim Ivireanul), Ovidiu Cuncea (Constantin Cantacuzino), Tiberiu Paun (Vizirul), Bogdan Iacob (Stefan Brancoveanu), Dana Rusu (Stanca Brancoveanu)și  Alexandru Ionescu.

Vor participa de asemenea copii, întruchipând copiii brâncovenilor și figurație.

Textul spectacolului este scris de părintele Bogdan Aurel Teleanu, regia aparține Ivonei Boitan, iar scenografia și costumele Ileanei Zirra. Manager de proiect este Malvina Rosu.

”Spectacolul este narat de Maria Brancoveanu, aflata in ultima parte de viata la Manastirea Surpatele si care ne relateaza momentele principale ale martiriului sotului si copiilor ei. Este unghiul subiectiv al unei femei foarte încercate al unei mame care încearcă să înţeleagă planul lui Dumnezeu cu ea, cu familia ei, cu ţara ei.  Ea ştie că nu mai poate face nimic pentru copiii ei în acest plan omenesc, dar doreşte să lupte pentru cauza cinstirii jerfei lor.

Prin acest text modern şi rafinat ne propunem sa ajungem la un public compus din toate categoriile de varsta si de profesii. Avem un nivel cultural- intelectual, unul emoţional şi desigur, unul duhovnicesc. Piesa poate fi receptată la oricare din aceste nivele. Este o pledoarie pentru susţinerea ideii de mamă creştină, pentru promovarea ideii că naşterea cărţii a fost în biserică etc. Multiplele ei paliere ne ajută sa prezentam  tuturor, o pagina de istorie si speram sa determinam dorinta de a sti mai mult despre istoria poporului roman.   In spectacolul  ni se dezvaluie si portretul de exceptie al Sfantului Antim Ivireanul. Realizatorii spectacolului abordeaza o viziune umana, emotionala prin care vor sa transmita speranta, sa aduca intarire in necazuri.

Coloana sonoră este foarte importantă, ca un alt personaj, pe de-o parte fiindcă îl  aveam înregistrat  pe Constantin Codrescu care ne va nara din când în cand,  cu vocea lui caldă, inconfundabilă, fragmente din Balada Brâncovenilor, fragmente care ne vor ajuta să urmărim mai bine firul epic, vederea trecutului istoric prin ochiul prezentului și pe de altă parte, o coloana sonoră cu muzică bizantină.”, se arată într-un comunicat al Casei de Cultură Suceava.

Spectacolul a avut premiera în luna septembrie a anului trecut la Teatrul Metropolis.

De menționat că toți realizatorii acestui spectacol au fost premiați cu Diploma Omagială ”Sfântul Antim Ivireanul”, cu medalie.                 

Preţul unui bilet este de 30 de lei pentru publicul larg și de 20 de lei pentru elevi, studenți și pensionari.

Spectacolul are Înalta binecuvantare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. (Irina Lițu)

 

 

 

 

 

 


Intră acum și în grupul de