”Sărbătoarea roadelor” de la Solonețu Nou a încheiat cea de-a XIX-a ediție a Zilelor Culturii Polone


Intră acum și în grupul de

La Solonețu Nou s-a desfășurat, sâmbătă, 9 septembrie a.c., cea de-a XII-a ediție a evenimentului ”Sărbătoarea roadelor” sau Dożynki.

Manifestarea, care a avut loc în cadrul celei de-a XIX-a ediții a ”Zilelor Cuturii Polone”, a debutat la ora 11.00, cu Sfânta Liturghie solemnă, cu sfințirea pâinilor și cununilor, precum și cu depunerea de daruri, urmate de prezentarea standurilor și spectacolul folcloric.

Sfânta Liturghie a fost celebrată de cardinalul Kazimierz Nycz – mitropolitul Varșoviei, ES Petru Gherghel – episcop de Iași, Iosif Păuleț – decan de Bucovina precum și preoți din decanatul de Bucovina și din Polonia.

La finalul slujbei, s-a transmis mesajul președintelui Republicii Polone, Andrzej Duda, care felicită comunitatea poloneză din România pentru că organizează acest gen de eveniment, ca semn de mulțumire lui Dumnezeu pentru darurile naturii.

De asemenea în scrisoarea sa, el își exprimă respectul și recunoștința pentru agricultorii polonezi care locuiesc în Bucovina, mulțumindu-le pentru truda, dăruirea și puterea cu care își muncesc pământul.

În cea de-a XII-a ediție a sărbătorii, au susținut spectacole ansamblurile polonezilor „Mała Pojana” din Poiana Micului și „Sołonczanka” din Solonețu Nou precum și  Ansamblul Folcloric de Cântece și Dansuri „Złoty Potok” din Jelna, în regiunea Podkarpacie (Polonia).

La evenimentele de la Solonețu Nou au participat senatorul Maciej Łuczak – vicepresedintele Comisiei pentru Problemele Emigraţiei şi Legătura cu Polonezii din Străinătate, senatorul Ryszard Bonisławski – membru al Comisiei pentru Problemele Emigraţiei şi Legătură cu Polonezii din Străinătate, Andrzej Kalinowski – Consulul R.P din București,  delegația din Voievodatul Podkarpacie condusă de dl.  Czesław Łączak – Vicepresedintele Micului seim (consiliului) al Voievodatului Podcarpacie, dar și ES – Cardinalul Kazimierz Nycz – Metropolitul Varșoviei,  Agnieszka Skieterska – directorul Institutului Polonez din București, Victoria Longher – deputat al Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher – președintele Uniunii Polonezilor din România.

Uniunea Polonezilor din România organizează, începând cu anul 2006, “Sărbătoarea Roadelor” la nivel național, în cadrul “Zilelor Culturii Polone”, în Solonețu Nou – cea mai mare localitate din Bucovina în care trăiesc polonezi.

Dożynki este o  sărbătoare populară legată de obiceiurile de mulțumire pentru încheierea secerișului și a lucrului pe câmp precum și pentru roadele culese, care provine din tradiția slavă. În mod tradițional, cândva, era sărbătorită în prima zi de toamnă.

În prezent, în Polonia, Sărbătoarea Roadelor se desfășoară într-una din duminicile din luna septembrie, după încheierea secerișului. Actualmente, este sărbătoarea agricultorilor care mulțumesc pentru roadele culese și, din fericire, a pierdut caracterul ideologic din perioada comunistă.

Zilele Culturii Polone au fost organizate de Uniunea Polonezilor din România, cu sprijinul Institutului Polonez din București  și cofinanțate de Departamentul de Colaborare cu Diaspora Poloneză și Polonezii din Străinătate din cadrul Ministerului de Externe R.P.  din fondurile pentru diaspora poloneză.

 

 

 


Intră acum și în grupul de