Cunoscutul artist fotograf sucevean Dimitrie Balint expune fotografii „în oglindă” din Suceava veche și cea de azi. Expoziția poate fi vizitată la parterul Palatului Administrativ


Intră acum și în grupul de

Cunoscutul artist fotograf sucevean Dimitrie Balint a vernisat, miercuri, în prezența președintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a graficianului Mihai Pânzaru-PIM, a fotografului Victor T. Rusu și a mai multor consilieri județeni expoziția „Suceava-În trecut și acum” care conține  24 de „duplexuri”, fotografii alb-negru și color, realizate de autor în  Suceava veche și cea de azi, cu cadre foto luate din același loc, la interval de zeci de ani.

De asemenea este prezentat un duplex în care Dimitrie Balint prezintă o fotografie, în oglindă cu o fotografie-document realizată în 1898.

Dimitrie Balint a declarat pentru News Bucovina că doar o mică parte dintre fotografiile vechi pe care le are din Suceava au fost expuse în această expoziție.

El a prezentat celor care au participat la vernisaj și poveștile fiecărei vechi imagini din municipiul Suceava.

Născut în data de  16 septembrie 1930 în comuna Șcheia, Dimitrie Balint și-a deschis propriul atelier în 1953.

Timp de aproape șapte decenii, Dimitrie Balint a imortalizat personalități ale urbei, monumente şi oameni simpli, rămânând fidel fotografiei clasice, alb-negru.

Dimitrie  Balint a fost atras spre arta fotografică de unchiul său, fotograf profesionist, refugiat din Cernăuți și și-a început ucenicia după terminarea claselor primare, iar în timp s-a specializat în retușarea fotografiilor alb-negru.

De la șase la nouă ani a locuit în Slatina, în județul Olt, acolo unde unchiul său şi-a deschis un atelier foto.

După revenirea pe meleagurile Sucevei, a continuat anii de ucenicie în atelierul fotografului Elbling Moritz, iar fotografiile sale au ajuns în Germania şi Polonia.

Anii celui de-al Doilea Război Mondial l-au prins cu aparatul în mână, iar fotograful sucevean nu-şi amintește cu plăcere de acele vremuri, întrucât mulți dintre cei fotografiați de el nu s-au mai întors de pe câmpul de luptă.

„Înainte de a pleca pe front, soldații îşi făceau fotografii alături de cei dragi. Pentru mulți a fost ultima poză“, spune Dimitrie Balint.

Lucrările sale au fost expuse în câteva capitale ale Europei, cum ar fi Budapesta, Praga, Varșovia şi Berlin şi i-au adus premiul întâi la concursuri de artă fotografică din Ungaria şi Germania.

În perioada anilor ’70 a fost unul dintre puținii fotografi români care au luat parte la cursuri de specializare pentru fotocolor, ce au fost susținute în Germania de Est.

Cel mai mult s-a atașat de fotografiile care au surprins țărani îmbrăcați în costume populare, biserici şi monumente istorice.

Lui Dimitrie Balint îi place foarte mult muzica și a cântat câțiva ani alături de soție în Ansamblul Ciprian Porumbescu.

Artistului îi place foarte mult să petreacă timpul alături de familie şi nu scăpa niciun meci de fotbal.

Dimitrie Balint este un perfecționist și preferă să stea aplecat foarte mult asupra unei fotografii.


Intră acum și în grupul de