Expoziţia „Francezi şi români în Marele Război”, la Şcoala Gimnazială „Dimitrie Păcurariu” din Șcheia și la Școala Gimnazială Sfântu Ilie


Intră acum și în grupul de

 

În anul Marelui Centenar, Muzeul Bucovinei din Suceava prezintă la Şcoala Gimnazială „Dimitrie Păcurariu” din Șcheia și la Școala Gimnazială din Sfântu Ilie expoziţia itinerantă „Francezi şi români în Marele Război”

„După ce a fost prezentată în ultimii doi ani la mai multe şcoli din judeţul Suceava, ultima fiind Şcoala Gimnazială Mitocu Dragomirnei, expoziţia va fi găzduită de aceste școli până în luna aprilie a.c., cu acceptul și sprijinul doamnei director, prof. Ioana Bahrincean”, au precizat reprezentanții Muzeului Bucovinei.

Potrivit sursei citate, expoziţia prezintă personalităţi politice şi militare din Franţa şi România, momente importante din Primul Război Mondial, rolul misiunii militare franceze în refacerea şi întărirea capacităţii de luptă a armatei române.

Fiecare panou cuprinde repere cronologice, portretele personalităţilor şi factorilor de decizie din epocă evocaţi în expoziţie – prim ministrul Ionel Brătianu, generalii francezi Joffre şi Berthelot, generali români, hărţi ale luptelor şi planuri militare, dar şi regele Carol I, regina Maria, regele Ferdinand, în timpul domniei celui din urmă, realizându-se unirea din 1918, România Mare. Fotografiile de epocă sunt din fondurile arhivelor Muzeului Militar Naţional din Bucureşti şi din colecţii particulare.

Expoziţia a fost realizată de Direcţia de Comunicare şi Producţie Audiovizuală a Ministerului Apărării din Franţa, în colaborare cu Muzeul Militar Naţional „Ferdinand I” din Bucureşti. (M.T.)


Intră acum și în grupul de