USV organizează al XIX-lea Congres al Asociației Mondiale de Științe ale Educației


Intră acum și în grupul de

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava organizează, în perioada 4 – 7 iunie 2018, al  XIX – lea Congres al AMSE-AMCE-WEAR (Asociația Mondială de Științe ale Educației), cu tema „Educația în era amplificării inegalităților. Provocări și politici, actori, practici”.

Potrivit unui comunicat al USV, fundamentarea acestui eveniment științific pleacă de la contextul social și economic actual, având în vedere că mondializarea economiei, fenomenele migrației, efectele schimbărilor climatice determină evoluții politice, economice, sociale care tulbură profund societățile contemporane.

„Aceste evoluții provoacă fracturi amenințătoare pentru capacitatea de „a trăi împreună” și determină apariția riscului unei explozii a ceea ce înseamnă „societatea”. Creșterea inegalităților ce rezultă din aceste fenomene este una dintre evoluțiile majore din lumea actuală. Chiar dacă educația nu este sursa primară a acestor inegalități, se știe totuși că educația, cea formală în mod special, contribuie la întreținerea acestor inegalități, reproducându-le sau amplificându-le. Acestea fiind premisele, congresul încearcă să răspundă la întrebarea esențială: cum se poate oferi o educație incluzivă și echitabilă de calitate în condițiile în care societățile tind să ignore din ce în ce mai mult categorii întregi de populație, să le divizeze, să le respingă?

În acest context, le revine cercetătorilor din educație responsabilitatea de a înțelege și de a-i ajuta pe alții să înțeleagă aceste procese și, în același timp, obligația de a pune în evidență, pornind de la rezultatele cercetărilor realizate, căi de acțiune, prin abordări interdisciplinare, pe care actorii să se poate baza în demersul lor prospectiv. Aceasta este perspectiva propusă de AMSE pentru congresul din 2018, organizat la Suceava”, a precizat președintele Congresului, prof. univ. dr. Rodica Nagy.

Sursa citată a menționat că intervențiile științifice și dezbaterile se vor grupa în jurul următoarelor axe: În condițiile creșterii inegalităților, care sunt provocările?; Pentru a combate creșterea inegalităților, ce actori pot fi implicați?; Pentru a combate creșterea inegalităților, ce practici se pot adopta?; Miscellanea.

De asemenea, obiectivele propuse prin această manifestare științifică urmăresc creșterea interesului pentru munca de cercetare în domeniul educației, conștientizarea decidenților în domeniul politicilor educaționale cu privire la rolul pe care ar trebui să și-l asume actorii educaționali în contextual lumii contemporane, dezvoltarea și extinderea relațiilor de colaborare cu alte universități din țară și străinătate.

Conform comunicatului transmis, la Congres și-au anunțat participarea cu lucrări în jur de 200 cercetători și cadre didactice, din România și alte țări precum Canada, Mexic, Chile, Argentina, Brazilia, Columbia, Coasta de Fildes, Camerun, Algeria, Senegal, Maroc, Germania, Franța, Elveția, Spania, Polonia, Ucraina, Republica Moldova, Belgia, Liban.

Prezentările în plen vor fi susținute de către profesori cu o bogată experiență de cercetare și reflecție asupra domeniului educației: profesorul  dr. Yves Lenoir, de la Universitatea  Sherbrooke din Canada, profesorul dr. Emil Păun de la Universitatea București, și un reprezentant al UNESCO, profesorul emerit dr. Therese Mungah Shale Tchombe de la Universitatea Buea din Camerun.

Asociația Mondială de Științe ale Educației (AMSE – WAER) este o prestigioasă organizație profesională, fondată în 1961, ce include specialiști din toată lumea, având scopul de a promova cercetarea științifică din domeniul științelor educației prin publicații și organizarea de conferințe, de a facilita schimbul de idei și practici între membri, prin stabilirea de rețele de cercetare.

„Suntem onorați că AMSE a ales să organizeze cea de a XIX-a ediție a Congresului la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, acest fapt fiind o recunoașterea a activității și contribuțiilor aduse de colectivul de cercetare la dinamica și practica din domeniul formării profesorilor. Sperăm că toți participanții se vor bucura de atmosfera academică și culturală create în cadrul lucrărilor Congresului”, a mai arătat prof. univ. dr. Rodica Nagy.

 


Intră acum și în grupul de