Proiectul de promovare a turismului „Paştele în Bucovina”, la linia de start


Intră acum și în grupul de

La sfârştul acestei săptămâni debutează în forţă Proiectul de promovare a turismului „Paştele în Bucovina”. Astfel, Complexul Muzeal Bucovina Suceava invită publicul vineri, 10 aprilie 2009 ora 15, la Muzeul de Istorie la vernisajul expoziţiei „Bucovina – Maramureş – moştenire culturală UNESCO”.

Din colecţiile muzeului sunt incluse în expoziţie o serie de piese de o mare valoare artistică, respectiv icoane pictate pe lemn din secolele XVIIIXIX, cruci de mână, mătănii, colane de metal cu cruci, sfeşnice, o criselniţă, un aghismatar, engolpioane, un document de la Ştefan cel Mare- din 1473, cărţi religioase precum Noul Testament de la Balgrad, Biblia de la Blaj, Osmoglasnic, Ceaslov, Psaltiri, Evanghelii.

În Bucovina sunt şapte mănăstiri care fac parte din patrimoniul UNESCO la Voroneţ, Arbore, Moldoviţa, Pătrăuţi, Probota, Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou. În anul 1999, opt biserici de lemn din Maramureş au fost incluse pe lista UNESCO a moştenirilor culturale universale. Astfel, din cele aproximativ o sută de lăcaşuri de cult din arealul maramureşean, în patrimoniul universal au intrat bisericile din Bârsana, Budeşti-Josani, Ieud-Deal şi Poienile Izei din Maramureşul voievodal, Plopiş şi Turdeşti din Ţara Chioarului şi Rogoz din Ţara Lăpusului.

Potrivit unui comunicat al CMB Suceava „bisericile maramureşene îşi completează valoarea prin patrimoniul mobil adăpostit, reprezentat prin icoane împărăteşti sau praznicare, obiecte de cult şi cărţi bisericesţi tipărite sau manuscrise. Incripţiile dăltuite în grinzi, semnăturile lăsate pe ansamblurile parietale şi icoanele praznicare şi, nu în ultimul rând, însemnările de pe cărţile de cult sunt mărturii ale vechimii crestinişmului pe aceste meleaguri şi file din istoria Maramureşului”.

Tot vineri, la Muzeul de Istorie Suceava, la ora 14, va avea loc vernisajul expoziţiei de grafică şi pictură Victor Brauner. „Pentru prima dată la Suceava vor fi expuse 18 lucrări ale artistului, care este foarte cunoscut în lumea colecţionarilor şi deasemenea vor putea fi vizionate şi o serie de afişe editate în Europa şi un catalog realizat cu ocazia centenarului de la Neamţ”, se precizează în comunicatul CMB.

De asemenea, în cadrul Proiectului de promovare a turismului „Paştele în Bucovina”, în perioada 10-19 aprilie, se va desfăşura la Suceava, în piaţa centrală a oraşului cea de a X-a ediţie a Târgului de Paşte. Această manifestare este organizată de Complexul Muzeal „Bucovina” Suceava în colaborare cu Primăria şi Consiliul Judeţean Suceava cu scopul de a promova meşteşugurile tradiţionale, de a stimula practicarea acestor meşteşuguri şi pentru a impune valorile autentice ale creatorilor populari.

„La Târg au fost invitaţi peste 30 de meşteri din judeţ şi din ţară reprezentând meşteşugurile tradiţionale precum încondeierea ouălor, prelucrarea lemnului, pictura pe lemn, olărit, brodat, confecţionarea de costume populare şi împletituri”, se mai menţionează în comunicatul CMB Suceava.


Intră acum și în grupul de