Târgul de Paşte, readus în centrul Sucevei


Intră acum și în grupul de

La Târgul de Paşte, deschis vineri, în parcul din centrul Sucevei, erau prezenţi meşteri populari din toate zonele judeţului Suceava, dar şi de la Heci-Iaşi şi Corund, ediţia a X-a căpătând o mai mare amploare. „Anul acesta sunt mai mulţi meşteri şi mai multe tipuri de produse, observăm că împletiturile din nuiele şi icoanele au început să fie mai variate. Sunt prezenţi meşteri din toate zonele judeţului, cei de la Marginea atât cu ceramica roşie, utilitară, şi cu ceramica neagră foarte renumită. Se remarcă o diversificare la produsele din lemn, avem de la micul mobilier până la obiectele de uz gospodăresc.

De la Corund avem un reprezentant, un membru al Asociaţiei meşterilor olari de acolo. Judeţul Iaşi este prezent cu împletituri din nuiele, care le completează pe cele de la Marginea. Meşterii au început deja să vândă, fiindcă lumea caută oale de sarmale, coşuleţe dar şi ştergare ce se pun pe pasca dusă la sfinţit. Sperăm că şi locaţia va determina publicul să vină mai mult la târg”, a precizat vineri, muzeograful Violeta Marianciuc, şefa secţiei etnografie din cadrul complexului Muzeal Bucovina, organizatorul manifestării.

Meşterii şi-au expus produsele în căsuţele de lemn puse la dispoziţie de edili, astfel că vor fi protejaţi în caz de ploaie, iar faptul că locaţia este într-o zonă cu mai mare afluenţă la public va contribui la succesul acestui târg, organizat în ideea păstrării, valorificării şi ducerea mai departe a meşteşugurilor populare tradiţionale.


Intră acum și în grupul de