Muzeul Est-Slovac din Košice va expune colecțiile sale de statui de lemn la Muzeul de Istorie din Suceava

Muzeul Bucovinei Suceava şi Muzeul Est-Slovac Košice invită publicul sucevean la vernisajul expoziției Din casa Domnului: statui de lemn din colecțiile Muzeului Est-Slovac din Košice.

Evenimentul va avea loc vineri, 13 decembrie 2019, la ora 12:00, la Muzeul de Istorie,

Expoziția se află sub patronajul Excelenței Sale Domnul Karol Mistrík, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Slovace în România, care, alături de Robert Pollak – directorul Muzeului Est-Slovac Košice, František Gutek-directorul Muzeului Šarišske, Bardejov, Slovacia și Tibor Rémiás-directorul Muzeului Josa Andras, Nyiregyhaza, Ungaria vor fi prezenți la deschiderea expoziției.

Organizatorii sunt recunoscători domnului director interimar Peter Szolyák de la Muzeul Herman Otto din Miskolc, Ungaria și domnului Abel Kónya, director al Galeriei de Artă Miskolc pentru ajutorul primit în realizarea expoziției.

Expoziția cuprinde un număr de 35 de piese, databile între secolele XIV-XVIII, provenind de la biserici din estul Slovaciei şi aflate în colecțiile muzeului din Košice. Veritabile obiecte de artă, care se disting prin delicatețea execuției şi prin valoarea artistică, piesele expuse la Muzeul de Istorie din Suceava au fost admirate de numeroși vizitatori din Slovacia, Franța şi Ungaria, unde expoziția a mai fost prezentă. Dovezi ale activității unor meșteri pricepuți, statuile reprezentând pe Fecioara Maria cu Pruncul Iisus, Apostolii, Sfinţii Cosma şi Damian sau Sfânta Barbara ne amintesc în prag de Crăciun de valorile creștine așa cum erau ele receptate cu secole în urmă, de devotamentul celor care au executat aceste capodopere şi de venerația celor care le-au admirat.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 13 decembrie 2019-29 martie 2020.

loading...