La Suceava va avea loc cea de a VII-a ediție a evenimentului ”Oprește cancerul de col uterin”. Detaliile evenimentului


Intră acum și în grupul de

O nouă ediție a evenimentului ”Oprește cancerul de col uterin”, a VII-a la număr, va avea loc la Suceava, în data de 28 ianuarie, cu începutul la ora 17:00, la Muzeul de Istorie Suceava.

Potrivit organizatorilor, participanții vor putea adresa întrebări despre cancerul de col uterin unora dintre cei mai buni specialiști din Suceava, iar una dintre principalele teme ale ediției de anul acesta va fi vaccinarea anti HPV.

În anii precedenți, evenimentul a atras un public numeros

De menționat că, Ministerul Sănătății a reluat în 2020 campania care se adresează în principal fetițelor. Vaccinarea se face doar la cererea și cu acordul părinților sau aparținătorilor legali, iar aceștia pot afla informații de la medicul de familie, dar și participând la evenimentul dat.

Ediția de anul acesta este organizată de Televiziunea Intermedia Suceava, în parteneriat cu Asociația SEVA Suceava. Astfel, organizatorii au lansat îndemnul: ”Ia-ţi prietenele cu tine şi hai să afli totul despre o boală care, deși poate fi prevenită, ucide, în România, câte șase femei zilnic!”.

Prin urmare, inițiatoare evenimentului, Adriana Dascălu Bulină, care a suferit și ea de cancerul de col, a declarat că această boală nu ar trebui să omoare pe nimeni și, totuși, România este pe primele locuri la mortalitate pentru că femeile află prea târziu diagnosticul.

”În noiembrie 2013 am învins, după o a doua intervenție chirurgicală, histerectomie totală interanexială laparoscopică, (prima, în iulie, fusese conizație cu ansa diatermică), în lupta împotriva cancerului de col uterin! De reținut că marea mea șansă au fost controlul medical periodic și testul Babeș Papanicolau, pentru că, astfel, am aflat de afecțiune în stadiul 0, diagnosticul fiind carcinom in situ de col uterin! Aș vrea să vă rog, dragelor, să aveți grijă de voi și să vă căutați de sănătate! Sper să vă fie de ajutor exemplul meu personal și dezbaterea anuală pe care o organizez în fiecare an, în februarie, din 2014 încoace, ”Oprește cancerul de col uterin”! Pentru mine boala a fost șansa de a mă redescoperi și de de a descoperi /redescoperi oameni minunați pe care i-aș multiplica, dacă aș putea! Cancerul de col este o boală care nu ar trebui să omoare pe nimeni și, totuși, România este pe primele locuri la mortalitate pentru că femeile află prea târziu diagnosticul, în stadii avansate ale bolii, atunci când rar se mai poate face ceva pentru ele. Asta înseamnă să nu mergi la medic și să crezi că ție nu ți se poate întâmpla! Mai multe povești cu final fericit în lupta împotriva cancerului de col, la evenimentul de pe 28 ianuarie!”, a declarat aceasta.

Participanţii la eveniment pot cumpăra bilete la tombolă (50 de lei biletul) şi pot face donaţii, banii strânşi ajungînd la o bolnavă de cancer de col uterin care are probleme financiare.


Intră acum și în grupul de