Teatrul „Matei Vișniec” Suceava va difuza online spectacolul-lectură Insultați. Belarus(ia)


Intră acum și în grupul de

Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava a anunțat, joi, că în semn de solidaritate cu artiștii din Belarus, precum și ca urmare a succesului înregistrat de spectacolul-lectură Insultați. Belarus(Ia), Teatrul va difuza Gratuit înregistrarea spectacolului Online, atât pe canalul de Youtube, cât și pe pagina de Facebook ale teatrului, sâmbătă, 27 februarie. Intervalul de vizionare va fi 19:00-24:00.

În perioada 7-22 februarie 2021, în România și Republica Moldova au avut loc 16 spectacole-lectură cu textul Insultați. Belarus(Ia) de Andrei Kureicik, într-o acțiune de solidaritate fără precedent a teatrelor românești cu artiștii bieloruși.

Seria de spectacole-lectură din România s-a înscris în programul mondial de lecturi Belarus(sia) Worldwide Reading Project, carea debutat pe 12 septembrie 2020 și a contorizat, până astăzi, aproximativ 150 de lecturi, podcasturi, filme, perfomance-uri și instalații multi-disciplinare, în aproape 100 de teatre din 28 de țări.

Programul românesc de lecturi a fost inițiat și curatoriat de jurnalista Raluca Rădulescu, traducătoarea piesei în limba română. Întregul proiect s-a bazat pe voluntariat, iar în realizarea celor 16 spectacole-lectură au fost implicați circa 200 de artiști și tehnicieni de scenă din 15 orașe din România și unul din Republica Moldova.

Spectacolele-lectură realizate în România au ajuns la peste 30.000 de spectatori, în săli și online, însă nu doar în România, Republica Moldova și Belarus, ci și în SUA, Rusia, Germania, Franța, Grecia etc.

Am văzut mare parte din lecturile făcute în toată lumea. Sunt impresionată de actorii români. Cred că sunt cei mai buni! Sunt fabuloși!

Oksana Mîsina (Rusia), actriță, autoarea unui film pe baza piesei INSULTAȚI. BELARUS(IA)

Lecturile din România au fost dintre cele mai creative și cu o extrem de mare vizibilitate în întreaga lume.

John Freedman, inițiatorul Belarus(sia) Worldwide Reading Project

15 teatre din România au demonstrat că atunci când există o miză, se naște și solidaritatea. Sper ca viitorul să devină o miză suficient de puternică pentru care să fie util capitalul de solidaritate acumulat în acest proiect, declarăRaluca Rădulescu, inițiatoarea programului românesc de lecturi Insultați. Belarus(Ia).


Intră acum și în grupul de