Centru de consiliere a parintilor, inaugurat la Suceava


Intră acum și în grupul de

Un număr de 5 centre de consiliere a părinţilor au fost deschise de către Organizaţia Salvaţi Copiii în tot atâtea judeţe din ţară, printre care şi la Suceava, care a fost inaugurat miercuri. Este un program desfăşurat în cadrul Proiectului „Părinţi competenţi, copii sănătoşi – Dezvoltare de servicii de parenting în România”, rezultat al preocupărilor vechi ale organizaţiei Salvaţi copiii privind asigurarea unui climat familial adecvat dezvoltării armonioase a copilului. Proiectul este realizat cu sprijinul Islandei, Liechtenstein-ului şi Norvegiei.

„Sunt servicii publice gratuite, care îşi propun promovarea, dezvoltarea şi implementarea de servicii îmbunătăţite de parenting, pentru a asigura integrarea părinţilor într-un program de consiliere înainte ca dificultăţile din relaţia copil-părinte să îl plaseze pe copil într-o situaţie de risc. Prin acest program se doreşte promovarea sănătăţii mentale şi creşterea calităţii vieţii pentru copii şi adolescenţii vulnerabili şi familiile lor”, au declarat reprezentanţii Salvaţi Copiii.

Familiile au nevoie de un astfel de program, fiindcă a fi părinte nu este uşor şi este nevoie de „o învăţare permanentă”, a precizat Gela Ţăranu Hofner, vicepreşedintele filialei Suceava a Salvaţi Copiii.

„Educaţia părinţilor se limitează la improvizaţie şi imitare, părinţii îşi încep cariera cu foarte puţină pregătire. Sunt multe cazuri în care ne întrebăm de ce nu reuşim, noi, ca părinţi, să ajungem la rezultatul dorit fiind uneori sfidaţi de copii şi având o comunicare defectuoasă”, a spus Gela Ţăranu Hofner.

Iniţiativa a fost lăudată de directorul adjunct al Direcţiei Generale Judeţene de Asistenţă Socială şi Protecţie a Drepturilor Copilului Suceava, Nicoleta Daniliuc. „Tot mai mulţi copii părinţi tineri habar nu au să-şi crească copiii, avem fete de 15-16 ani însărcinate şi părinţii nu vor să le ajute. Nu putem creşte copii cu bătaia şi abuzurile. Apariţia acestui cadru organizat nu va face minuni, dar va veni în sprijinul părinţilor, poate că ar trebui atraşi şi voluntari din rândul lor”, a spus directorul adjunct.

Centrul de la Suceava se află pe str. Armenească Nr. 41 şi este deschis de luni până vineri între orele 8-16. Acolo funcţionează o echipă multidisciplinară formată din doi psihologi, un psihiatru, doi psihopedagogi, un asistent medical şi un asistent social, echipa fiind completată de un manager de zonă şi secretar.

Intervenţia psihologică se realizează utilizând programul Triple P (Positive Parenting Program), dezvoltat de universitatea din Queensland, Australia şi implementată în premieră în România prin acest proiect. Programul asigură evaluare, intervenţie timpurile, tratament, psihoeducaţie, terapie de grup, intervenţie directă în familie şi şcoală, pentru părinţi şi copii-adolescenţi aflaţi în situaţii de risc de a dezvolta o tulburare comportamentală. Peste 200 de părinţi şi copii proveniţi din familii cu risc sunt aşteptaţi să fie integraţi în prima etapă a programelor de intervenţii de grup oferite de echipele multidisciplinare ale centrelor.


Intră acum și în grupul de