Alianța Franceză din Suceava anunță că 20 de masteranzi din Franța vor face practică pedagogică în nouă instituții de învățământ din municipiul Suceava, Dumbrăveni, Preutești și Ipotești


Intră acum și în grupul de

Alianța Franceză din Suceava a anunțat, vineri, că în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava, a demarat un amplu proiect de colaborare cu Institutul Național Superior al Profesoratului și Educației (INSPE) din cadrul Universității Champagne-Ardennes Reims, Franța, prin care 20 de masteranzi francezi vor face stagii de practică pedagogică în 9 instituții de învățământ din Suceava și împrejurimi.

Școlile și liceele implicate în acest proiect sunt: Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, Colegiul Național „Ștefan cel Mare”, Colegiul Național „Petru Rareș”, Școala gimnazială „Ion Creangă”, Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu” Dumbrăveni, Școala gimnazială nr. 1, Școala gimnazială Preutești, Școala gimnazială Ipotești, majoritatea fiind deja colaboratori tradiționali ai Alianței Franceze din Suceava.

Studenții francezi care vor sosi la Suceava sunt masteranzi în anul 1 la specializarea Métiers de l’enseignement, de l’éducation et de la formation/Meserii ale învățării, educației și formării (MEES) și fac parte din prima generație de absolvenți care au posibilitatea să aleagă filiera de predare în străinătate (option Enseigner à l’international), de unde și interesul de a urma un stagiu practic într-o unitate de învățământ dintr-o țară străină. Această experiență pedagogică și culturală prevede o săptămână de asistență la orele susținute de profesorii români, dar și activități de predare în limba franceză, la diverse nivele de studiu, întâlniri de lucru, participare la activități culturale și artistice, vizite ale orașului.

Parteneriatul dintre Alianța Franceză din Suceava și INSPE Reims a demarat în anul 2021, când cele două instituții au depus, împreună cu o echipă internațională, un proiect Erasmus + Teacher Academies. Colaborarea a continuat cu vizita la Reims a unei delegații formate din directoarea Alianței Franceze, lector dr. Mariana Șovea de la Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava, responsabila de cursuri AF, prof. gr.1 Alexandra Sîrghi, Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu” Dumbrăveni și prof. gr.1 Adina Maria Popa, Școala gimnazială Preutești în cadrul săptămânii internaționale a Universității din Reims. Cele trei profesoare s-au întâlnit cu studenții din patru filiale ale INSPE – Reims, Troyes, Charleville-Mézières și Chalôns – și au prezentat sistemul de învățământ românesc, Alianța Franceză din Suceava, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, dar și activități din cadrul Școlii gimnaziale din Preutești (prima școală care a primit stagiari francezi), în scopul extinderii colaborărilor existente la mai multe unități școlare din județ și a intensificării schimburilor de studenți din cadrul celor două universități.

Prin inițierea acestui proiect se dorește promovarea învățării limbii franceze, dar și încurajarea schimburilor de bune practici în ce privește metodele și tehnicile utilizate la clasă în predarea limbilor străine, arată Alianța Franceză Suceava.

Studenții vor sosi în Suceava duminică, 20 februarie, iar activitățile în școli vor demara luni, 21 februarie 2022.


Intră acum și în grupul de