Reprezentanti a 14 state europene, prezenti la Sucevita, la conferinta CLEEN


Intră acum și în grupul de

Complexul Turistic Bucovina din Suceviţa va găzdui în zilele de 7 şi 8 septembrie cea de a XI-a conferinţă CLEEN (Chemical Legislation European Enforcement Network) organizată de Garda Naţională de Mediu în colaborare cu Secretariatul CLEEN. CLEEN este o reţea informală a autorităţilor de control pe domeniul legislaţiei pentru produse chimice.

Lucrările conferinţei vor fi deschise de Silvian Ionescu, Comisar General al Gărzii Naţionale de Mediu şi vor fi conduse de reprezentanţii secretariatului CLEEN, Heribert Bürgy, Peter Krahenbu din Elveţia şi Viktoras Seskauskas din Lituania. Din partea autorităţilor române vor fi prezenţi reprezentanţi ai Ministerului Mediului şi Pădurilor şi ai Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.

Potrivit comisarului regional sucevean, Diana Mihaela Găşpărel, la conferinţă participă reprezentanţi ai autorităţilor naţionale din 14 state europene: 11 state ale UE (Austria, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Lituania, Olanda, Polonia, România, Spania şi Suedia), Elveţia, Norvegia şi Serbia.

Reprezentanta Comisariatului Regional Suceava al Gărzii Naţionale de Mediu subliniază că pe agenda de lucru a întâlnirii se află prezentarea rapoartelor de stadiu ale unor proiecte aflate în derulare sau finalizate (EuroBiocides, e-commerce, Eunick) şi schimburi de experienţă referitoare la modul de organizare şi funcţionare a autorităţilor de control din România, Germania şi Serbia.

„Tot în cadrul conferinţei se vor prezenta şi rezultatele unor studii referitoare la închiderile cu dispozitive de siguranţă pentru copii a recipienţilor cu substanţe chimice, precum şi ale unor studii referitoare la impactul utilizării unor imagini cu produse alimentare pe produsele chimice. Cu această ocazie se vor realiza analiza unor instrumente pentru schimbul de informaţii (RAPEX şi ICSMS), propunerea unui nou proiect referitor la poluanţii organici persistenţi în materiale pirotehnice, discutarea admiterii Serbiei în reţeaua CLEEN precum şi alte aspecte actuale şi de perspectivă ale organizării şi funcţionării reţelei” arată Diana Mihaela Găşpărel.

Această reţea a fost stabilită la Conferinţa Autorităţilor Competente din 2002 de la Atena şi în prezent numără 28 de state membre, printre care şi România.

Reţeaua are ca scop coordonarea şi îmbunătăţirea aplicării legislaţiei europene în domeniul produselor chimice. În principiu este un forum pentru schimbul de informaţii şi, în colaborare cu statele membre, stabileşte priorităţile pentru proiecte referitoare la aplicarea legislaţiei pe teritoriul european.


Intră acum și în grupul de