Cuplul Ion si Doina Aldea Teodorovici, comemorat la Music Pub Suceava


Intră acum și în grupul de

Grupul de Iniţiativă al Românilor din Basarabia (GIRB) va organiza miercuri, 3 noiembrie, începând cu ora 17.00, în mansarda de la Music Pub Suceava, un moment comemorativ, prin cântec, în memoria cuplului Ion şi Doina Aldea Teodorovici.

La recitalul găzduit de pub-ul sucevean îşi vor aduce contribuţia: Cristi Rangu, Dina Cepeliuc, Ioan Mateiciuc, Ștefan Halus, Irina Gajim.

Românii de pe ambele maluri ale Prutului comemorează în aceste zile 18 ani de la trecerea în nemurire a cuplului Ion şi Doina Aldea Teodorovici.

Soţii Teodorovici – români din Basarabia – au militat pentru unirea Basarabiei cu România, imediat după revoluţie când au început activ propaganda pentru unire şi pentru introducerea limbii române în Basarabia. Dacă astăzi se învaţă în limba română şi dacă alfabetul latin a fost reintrodus în Basarabia este în parte meritul lor. Soţii Teodorovici au fost cei care au cântat după 1989 despre Eminescu (domnul Eminescu – cum îl numeau ei) şi astfel l-au reintrodus în cultura basarabeană ca pe o comoară pierdută şi regăsită. Glasul celor doi (care reuşise să anime atât de mult pe românii basarabeni şi să obţină atâtea victorii politice) a trebuit să fie curmat… Astfel în noaptea de 29/30 octombrie 1992 au fost asasinaţi. Maşina în care se deplasau spre Chişinau a intrat într-un copac în apropierea localităţii Coşereni. În maşină se aflau patru persoane, şoferul şi însoţitorul au scăpat fără nicio zgârietură în timp ce Doina şi Ion aflaţi pe bancheta din spate au fost striviţi între greutatea maşinii şi copacii de pe marginea drumului. Moartea celor doi a fost percepută la data respectivă ca o tragedie naţională.

Momentul comemorativ dedicat celor doi apostoli ai romantismului din Basarabia s-a desfăşurat şi anul trecut la Suceava, tot în incinta Music Pub, într-o atmosferă cu muzică, versuri, completată de părerile celor care i-au cunoscut şi le-au admirat opera.


Intră acum și în grupul de