Doua lucrari stiintifice sucevene, premiate de Academia Romana


Intră acum și în grupul de

Muzeul Bucovinei Suceava a urcat de două ori pe podium, la decernarea premiilor Academiei Române pentru publicaţiile anului 2010. Astfel, lucrarea „Botanica poporană română”, scrisă de Simion Florea Marian a luat premiul „Simion Florea Marian” la secţiunea „Etnografie”, iar lucrarea „Catalogul colecţiei Romstorfer” ,scrisă de Victoria Paraschiva Batariuc a obţinut premiul „George Oprescu” la secţiunea „Arte”.

„Botanica poporană română” – ediţie princeps a operei academicianului Simion Florea Marian valorifică în întregime monumentalul manuscris inedit (aproximativ 12000 de pagini, fişe şi un ierbar, din perioada 1867-1907, distribuite în 13 volume, a câte 8, 10 sau 11 caiete fiecare). Lucrarea este o veritabilă enciclopedie de cultură populară, cu informaţii dintre cele mai importante pentru studiul lingvistic (filologic, etimologic, istoric, semantic, dialectal) şi pentru studiul evoluţiei spiritualităţii, tradiţiilor şi obiceiurilor poporului român (astăzi în mare parte dispărute).

Volumul I conţine 172 de capitole, plante de la A la F, volumul II are 177 de capitole, plante de la G la P, iar volumul III – 171 de capitole, plante de la P la Z, inclusiv Ierbarul.

Volumele conţin: denumiri în limba latină, denumiri populare din toate zonele etnofolclorice româneşti, descrierea plantei, locul unde creşte, datini, credinţe, obiceiuri, legende, doine, proverbe, zicători, descântece, vrăji, farmece, întrebuinţări casnice, reţete de medicină populară umană şi veterinară, reţete cosmetice şi culinare, jocuri şi jucării etc.

„Catalogul colecţiei Romstorfer” – lucrarea face cunoscută ceramica monumentală din Colecţia Romstorfer păstrată la Muzeul Bucovinei din Suceava, fiind prezentate piesele descoperite acum mai bine de o sută de ani de către arhitectul Karl Adolf Romstorfer, cel care a efectuat primele cercetări arheologice la Cetatea de Scaun din Suceava.

Apărută în condiţii grafice deosebite, la o cunoscută editură suceveană, cartea este de larg interes atât pentru cercetători cât şi pentru public.


Intră acum și în grupul de