Ziua Mondiala de Prevenire a Abuzurilor asupra Copiilor, marcata si la Suceava


Intră acum și în grupul de

Organizaţia „Salvaţi Copiii”, filiala Suceava, a organizat, vineri, împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Inspectoratul General al Poliţiei Române – Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane-Centrul Regional Suceava, Campania de informare şi conştientizare „Cunoaşte-ţi Drepturile!”, prin care au marcat însemnătatea zilei de 19 noiembrie, desemnată ca „Ziua Mondială de Prevenire a Abuzurilor asupra Copiilor”.

Cu acest prilej, a fost vizată şi ziua de 20 noiembrie care celebrează “Adoptarea Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copiilor”, dar şi “Ziua Naţională Antifumat” (19 noiembrie), amintită de voluntarii „Salvaţi Copiii”, studenţi în cadrul Universiăţii „Ştefan cel Mare” Suceava prin împărţirea unor pliante pe care era inscripţionat mesajul „Fumătorii nu înving niciodată, sportivii da!!!”

Umplută la refuz de către elevii de la liceele sucevene “Samuil Isopescul”, “Ştefan cel Mare”, Liceul particular nr.1, Liceul Sportiv, “Petru Muşat”, “Petru Rareş”, “Mihai Eminescu” şi de la Şcoala nr. 10, şi de elevii voluntari de la Şcoala din Mihoveni, respectiv de studenţii voluntari de la organizaţia „Salvaţi copiii”, sala mică a Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava a devenit neîncăpătoare, în cadrul desfăşurării evenimentului. Fiecare paticipant a primit baloane pentru a crea unitatea de care se bucură organizaţia „Salvaţi Copiii” şi pentru a se simţi activi în cadrul acţiunii.

Preşedintele Organizaţiei „Salvaţi Copiii” Suceava, Camelia Iordache, a întreţinut spectacolul, în cadrul căreia copiii din sală au avut ocazia să primească adevărate lecţii de viaţă cu privire la traficul de carne vie, consum de droguri şi abuz familial.

Pentru o mai bună înţelegere, volunarii „Salvaţi Copiii” au pregătit diferite scenete în care au întruchipat roluri diverse, aducând în faţa celor prezenţi situaţii de viaţă adevărate privind abuzurile asupra copiilor şi încălcarea drepturilor acestora.

Totodată, actorii scenetelor, membri voluntari ai organizaţiei, sau elevi ai şcolii din Mihoveni, au fost premiaţi la finalul prestaţiei cu câte o diplomă de merit, oferită de Camelia Iordache.

Şi pentru că evenimentul a fost unul interactiv pentru copiii din sală, au fost premiaţi cu diplome 3 elevi care s-au remarcat în mod repetat de-a lungul dezbaterilor, care, ulterior, au anunţat că doresc să devină membrii „Salvaţi Copiii”.

Pe lângă informare, acţiunea a avut şi un scop educativ, învăţând minorii unde trebuie să apeleze în cazul în care se confruntă cu probleme familiale grave sau abuzuri de orice gen, respectiv către organele legii, Protecţia Copilului, „Salvaţi Copiii”, sau apelând numărul 983-Telefonul copilului.

Programul a continuat începând cu ora 15.00 la Iulius Mall, în cadrul expoziţiei cu tematica „Drepturile Copilului prin ochi de copil”, unde au fost expuse cele mai reprezentative desene realizate de voluntarii organizaţiei „Salvaţi Copiii”, filiala Suceava. Totodată, acolo au fost organizate jocuri interactive, origami (pliere de hârtie) şi completarea de desene tematice, cu participarea voluntarior şi a copiilor prezenţi la eveniment.

Dintre cele 11.686 de cazuri de abuz înregistrate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului în 2009, 1.326 au reprezentat abuz fizic, 1.151 abuz emoţional, 572 abuz sexual şi 8.101 cazuri de neglijare în familie. La nivel naţional, există o predilecţie a abuzului asupra copilului în regiunile nord-est (607 cazuri de abuz din 3040 reprezentând totalul cazurilor de abuz raportate în anul 2009), şi respectiv sud-est (548 de cazuri). În cadrul centrelor de consiliere ale Salvaţi Copiii sunt înregistrate peste 350 cazuri pe anul 2010: 88 abuz emoţional, 53 abuz fizic, 34 abuz sexual, 21 neglijare în familie, 14 trafic sau risc de trafic şi 140 alte tulburări comportamentale.


Intră acum și în grupul de