Ion Lungu anunță că bustul generalului Iacob Zadik de pe Aleea Unioniștilor va fi dezvelit luni, de Ziua Bucovinei


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunțat, joi, că luni, de Ziua Bucovinei, la ora 10.00  va fi dezvelit bustul generalului Iacob Zadik de pe Aleea Unioniștilor de lângă Palatul Administrativ.

Potrivit primarului, Iancu Flondor și Iacob Zadik au avut un rol detetminant în înfăptuirea unirii Bucovinei cu România la data de 28.11.1918.

El a arătat că trupele conduse de generalul Iacob Zadik au plecat din Burdujeni, în data de 8 noiembrie 1918, au ocupat localitățile Suceava și Ițcani, au plecat la Siret în 9 noiembrie 1918  și în 11 noiembrie 1918 au intrat în Cernăuți unde au stabilit ordinea și au preluat puterea.

Ulterior la 28.11.1918, este convocat Congresul General al Bucovinei care votează unirea Bucovinei cu România.

„Este de datoria noastră să cinsim așa cum se  cuvine personalitățile care au realizat acte mărețe în procesul de unire al tuturor românilor într-un singur stat, lucru care s-a desăvârșit la 1 Decembrie 1918”, a mai spus Lungu.

Primarul a mai spus că tot de Ziua Bucovinei se va inaugura, de la ora 11.00, Turnul Unirii de la Biserica Nașterea Domnului din Suceava, care este dedicat Centenarului Unirii, dar care nu a putut fi inaugurat „așa cum se cuvine” din cauza pandemiei.

El a menționat că Primăria municipiului Suceava este unul din principalii finanțatori pentru realizarea acestui edificiu deosebit și că municipalitatea suceveana a suportat și  costurile pentru realizarea Medaliei aniversare.


Intră acum și în grupul de