Zoli Toth și tinerii percuționiști Cantus Mundi pornesc din Suceava în turneu național


Intră acum și în grupul de

Programul Național Cantus Mundi invită publicul la seria de recitaluri extraordinare susținute de tinerii ansamblului de percuție Young Beats, coordonat de muzicianul Zoli Toth, ca parte a celui mai mare turneu național dedicat muzicii de percuție din România.

Turneul percuționiștilor Young Beats se desfășoară în perioada 26 martie – 28 mai 2024 și include evenimente în șase orașe din țară: Suceava, Piatra Neamț, Iași, Brașov, Bacău și București.

Accesul la evenimente este gratuit.

„Este onorant pentru noi să fim invitați să participăm la cel mai mare turneu dedicat muzicii de percuție din istoria României. Niciodată un număr așa mare de ansambluri de percuție nu au plecat împreună într-un turneu așa de lung. Șase orașe mari din România vor vibra la propriu și vor putea cunoaște misterele muzicii de percuție până la cel mai mic detaliu. Repertoriile diferite, dinamica, numărul mare de instrumente de percuție, dar și măiestria celor carte cântă, fac acest turneu unul special. De abia aștept să plecăm. Sunt sigur că totul va fi la superlativ. Vă așteptăm cu drag!” – prof. Zoli Toth, fondator și conducător muzical al Ansamblului de percuție Young Beats, Cantus Mundi

Recitalurile trupei Young Beats fac parte din ediția 2024 a amplului proiect cultural și educațional, intitulat „Concert de percuție”, inițiat de lect. univ. dr. Alexandru Veleșcu de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, cu scopul de a promova atât studenții și elevii instituțiilor de învățământ vocațional, cât și genurile muzicale destinate ansamblurilor de percuție mai puțin cunoscute publicului larg din România. Pe scenă se vor regăsi peste 50 de artiști, membri ai ansamblurilor de percuție din Suceava, Piatra Neamț, Iași, Brașov, Bacău și București

Calendarul evenimentelor:

26 martie, ora 19:00 | SUCEAVA

Casa de Cultură a Studenților din Municipiul Suceava, în Sala Auditorium „Joseph Schmidt” a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava

27 martie, ora 18:00 | PIATRA NEAMȚ

Casa de Cultură a Sindicatelor din Piatra Neamț

28 martie, ora 18:00 | IAȘI

Sala de Festivități a Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă”  Iași

3 aprilie, ora 18:00 | BRAȘOV

Sala Coloanelor a Cercului Militar Brașov

4 aprilie, ora 18:00 | BACĂU

Teatrul Municipal „Bacovia” Bacău

28 mai, ora 19:00 | BUCUREȘTI

Sala Gloria, București

Evenimentul este organizat cu sprijinul Primăriei Sector 3, București.

Accesul la concertul din București este gratuit, cu rezervare online disponibilă în curând pe platforma Bilete.ro.

Repertoriul de concert al ansamblului Young Beats va include lucrări semnate de A. Vivaldi, J. S. Bach, G. H. Green, J. Ovalle, Z. Toth.

Concertele vor fi susținute de Ansamblul de percuție Young Beats, fondat de prof. coordonator Zoli Toth, alături de Ansamblul de percuție al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamț, condus de lect. univ. dr. Alexandru Veleșcu, Ansamblul de percuție „Versus” Brașov, conducerea muzicală prof. Adriana Cristina Puia, Ansamblul de percuție „Fireworks Magazin” Suceava, conducerea muzicală prof. Lucian Georgel Rusu, Ansamblul de percuție „Spirit” Bacău, conducerea muzicală prof. Mihai Bălan, prof. Liviu Țugui și prof. Alexandru Beldescu și Ansamblul de percuție „Juvenartis” Iași, conducerea muzicală prof. Iustin Rusu.

Turneul Național al ansamblului Young Beats alături de artistul și coordonatorul Zoli Toth este sprijinit de Carpatina și se înscrie în stagiunea artistică 2023-2024 a Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamț. Proiectul „Concert de percuție” 2024 este organizat în parteneriat cu: Programul Național Cantus Mundi, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț, Liceul Vocațional de Muzică „Tudor Ciortea” Brașov, Colegiul Național de Artă „George Apostu” Bacău, Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, Colegiul de Artă „Octav Băncilă” Iași, Palatul Copiilor Suceava, Casa de Cultură a Studenților din Municipiul Suceava, Cercul Militar Brașov, Teatrul Municipal „Bacovia” Bacău, Inspectoratul Școlar Județean Brașov și Inspectoratul Școlar Județean Bacău.

Zoli Toth este un artist conceptual, de avangardă, care a dezvoltat unele dintre cele mai interesante și respectate proiecte fusion din România. Deținătorul în 2005 a celei mai bune poziționări până în prezent a României la Eurovision, muzicianul este bine cunoscut atât pentru experiența sa în zona muzicii pop, ca fondator a trupelor SISTEM și Zoli TOTH Project, cât și ca solist de muzică clasică sau electronică. Zoli Toth este singurul artist pop român care a participat in calitate de solist la 4 ediții ale Festivalului Internațional « George Enescu » (2011, 2013, 2015, 2023). În anul 2021, Zoli a lansat albumul-concept Better Together, primul său album solo, un proiect experimental unic, în care vibrafonul este instrumentul principal, alături de sintetizatoare analogice, instrumente de percuție și materiale reciclate. Zoli Toth este singurul artist român care a cântat de două ori la Expoziția Mondială de la Dubai – cel mai mare eveniment cultural internațional din lume, la care au participat 190 de țări. Totodată, Zoli Toth este un eco-activist recunoscut ca fiind cel mai titrat artist român în domeniul educației ecologice și implicării sociale din România. Promovează și participă regulat la cauze sociale și proiecte educaționale, acțiuni de voluntariat și responsabilizare dedicate protecției mediului și de dezvoltare durabilă și încurajează asumat abordarea unui stil de viață sănătos. Din 2010 este realizatorul emisiunii Ecofrecventa, cea mai longevivă emisiune radio dedicata mediului. În anul 2018, Zoli Toth s-a alăturat Programului Național Cantus Mundi, devenind unul dintre cei mai îndrăgiți formatori ai programului.

Ansamblul de percuție Young Beats este un proiect special dezvoltat în cadrul Secției de percuție a Programului Național Cantus Mundi. Formată din 10 membri, sub coordonarea lui Zoli Toth. Încă din 2018, Young Beats s-a remarcat pe unele dintre cele mai importante scene ale României: Festivalul Internațional „Cerbul de Aur”, Ateneul Român, Cantus Mundi Fest, Filarmonica Brașov, Teatrul Național București, Teatrul Municipal Bacau, Opera Romana București, Pavilionului României la Expoziția Mondială de la Dubai etc. Young Beats au participat alături de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” la toate reprezentațiile cu public ale evenimentului „Ave Maria”. Young Beats se regăsesc alături de Corul Madrigal pe albumul discografic „Ave Maria”.

Programul Național Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, inițiat de reputatul dirijor Ion Marin și derulat cu implicarea membrilor Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Cantus Mundi are misiunea să promoveze cântului coral și educația prin muzică pe întreg cuprinsul țării, depășind barierele legate de etnie, condiție socială și capacități fizice sau psihice, construind astfel nuclee culturale complexe, atât de necesare pentru revitalizarea societății noastre.

Programul, care reunește în prezent 2.020 de coruri și aproape 70.000 de copii din țară și diaspora, a fost oficializat la nivel guvernamental în 2014, devenind o nouă Direcție a Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.


Intră acum și în grupul de