„Maternité dans l’antiquité romaine”, drama unor timpuri trecute


Intră acum și în grupul de

O expoziţie impresionantă, tragică, extrem de bine documentată, care „vorbeşte” despre maternitate în perioada antichităţii „Maternité dans l’antiquité romaine”, a fost deschisă miercuri publicului sucevean, la Casa Prieteniei din Suceava.

“Sunt profund impresionată de această expoziţie şi cred că ar trebui să ne considerăm norocoşi pentru că suntem probabil una dintre primele generaţii care, ca şi părinţi, petrecem mai mult timp cu copiii noştri. Practic tema centrală a expoziţiei o reprezintă mortalitatea infantilă care, după cum arată această documentaţie, în antichitate era foarte mare, cuprinzând inclusiv copii cu vârsta de până la un an. În expoziţie sunt relatate ritualurile de înmormântare care se făceau în antichitate, inscripţiile de pe stela funerară a micuţului înmormântat (…)

În concluzie, cred că ar trebui să apreciem perioada în care trăim, în sensul că lipsa antibioticelor nu mai reprezintă acum o problemă, la fel şi războaiele de care, din fericire, nu avem parte”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Monica Dejanu, şef birou Arheologie, în cadrul Muzeului de Istorie Suceava.

“Cele 18 panouri cuprinse în expoziţie sunt scrise în limba franceză şi au venit de la Lille, din Franţa, “Maternité dans l’antiquité romaine” fiind o expoziţie realizată de Muzeul/ Sit arheologic Bavay-Baqacum, şi va sta la Suceava, la Casa Prieteniei, timp de o lună”, a precizat directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu.

Expoziţia face parte din cadrul parteneriatului Consiliului Judeţean Suceava şi a Departamentului de Nord pe segmentul cultură.


Intră acum și în grupul de