“Romania in focul marii conflagratii”, o expozitie inedita, la Suceava. Vezi aici unde vor fi expuse lucrarile


Intră acum și în grupul de

La Muzeul de Istorie Suceava va fi vernisată miercuri, 22 iunie, de la ora 14.00, expoziţia temporară intitulată „România în focul marii conflagraţii”, organizată de Muzeul Bucovinei şi Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, în colaborare cu Filiala judeţeană Suceava a Arhivelor Naţionale, informează într-un comunicat de presă Loredana Bortă, responsabil PR în cadrul Muzeului Bucovinei.

Potrivit sursei menţionate, expoziţia prezintă, prin mijloace specifice, destinul României, angajată începând cu 22 iunie 1941, în campania din Răsărit cu scopul eliberării Basarabiei, nordului Bucovinei şi Ţinutului Herţa. Operaţiunile militare au antrenat armata regală până în Caucaz, la Stalingrad şi pe ţărmul Mării de Azov, pentru ca după lovitura de stat din 23 august 1944 să ajungem, în calitate de aliaţi ai Naţiunilor Unite, în Cadrilaterul Boemiei şi la porţile Vienei. Războiul, pe altarul căruia ţara noastră a plătit un dureros tribut de sânge, a marcat o întreagă generaţie, care şi-a făcut datoria sub drapel, inclusiv populaţia civilă ce a cunoscut drama refugiului din faţa inamicului şi ravagiile bombardamentelor anglo-americane.

În document se arată că au fost selectate nu mai puţin de 225 de fotografii, multe din ele inedite, reprezentând scene de luptă, generali, ofiţeri, eroi, prizonieri, tehnică de luptă (ca de pildă avionul de vânătoare românesc I.A.R. 80, submarinele „Delfinul” şi „Marsuinul”), iar efectele devastatoare ale războiului sunt sugestiv ilustrate printr-o serie de instantanee realizate de prinţul Moruzzi, medic în cadrul Spitalului de Campanie Motorizat Nr. 6. La acestea se mai adaugă 16 hărţi ale unor operaţiuni militare şi un număr de 30 de documente militare sau civile. Caracterul foto-documentar de bază al expoziţiei este completat cu o serie de obiecte, dintre care se remarcă piese de o excepţională valoare ca de pildă stindardul de comandament al Brigăzii 4 Mixte Munte, care a purtat lupte grele în nordul Bucovinei în vara anului 1941, drapelul Divizionului 1 Tunuri Munte sau drapelul Regimentului II Romanaţi Nr. 19, unitate ce a suferit grele pierderi în Basarabia. Alături de acestea vor fi prezentate căşti militare, unele rarisime, ca de pildă cea sovietică model 1936, medalii, arme, dintre care atragem atenţia asupra primului pistol mitralieră românesc, „Oriţa”, sau a primei arme de asalt automate care s-a impus pe câmpul de luptă, MP 44 (unele modele fiind dotate cu dispozitiv de vedere nocturnă sau posibilitatea de a trage după colţ) înainte de apariţia faimosului AK-47 („Kalashnikov”).

„Cu prilejul deschiderii expoziţiei va fi adus un omagiu vânătorilor de munte prin prezentarea, de către colonel (rez.) Eugen Ichim, a personalităţii celui care a devenit o veritabilă legendă a acestei arme, general Leonard Mociulschi”, precizează în comunicat Loredana Bortă.


Intră acum și în grupul de