Campulungenii se pregatesc pentru Festivalul International de Folclor ”Intalniri bucovinene”


Intră acum și în grupul de

În perioada 28-31 iulie 2011, câmpulungenii vor fi gazdele celui mai important eveniment cultural organizat în oraşul situat la poalele Rarăului. Este vorba despre Festivalul Internaţional de Folclor ”Întâlniri bucovinene”, manifestare aflată la a XXII-a ediţie.

Potrivit primarului municipiului Câmpulung Moldovenesc, Gabriel Constantin Şerban, acest festival a fost iniţiat în 1990 şi are o desfăşurare anuală itinerantă în Polonia, Ungaria, Ucraina, Slovacia şi România, reunind interpreţi din aceste ţări cu origini bucovinene.

“Scopul principal al Festivalului Internaţional de Folclor << Întâlniri Bucovinene >> stabilit de organizatori constă în: prezentarea bogăţiei cultural-populare bucovinene în manifestarea ei multi-etnică, prin aducerea în scenă a unor manifestări artistice tradiţionale complexe şi diverse: vocale, coregrafice, muzicale, precum şi a portului şi a obiceiurilor bucovinene; favorizarea cunoaşterii reciproce dintre membrii grupurilor artistice bucovinene prin participarea nemijlocită la festival; prezentarea valorilor Bucovinei, care se manifestă în buna înţelegere dintre oameni şi în respectul reciproc, în toleranţă inter-etnică şi în bună convieţuire; propagarea imaginii Bucovinei ca exemplu de înţelegere, de armonie şi colaborare, de respect reciproc între etnii şi de păstrare neştirbită a identităţii culturale a fiecărei comunităţi etnice; apropierea şi cunoaşterea reciprocă a popoarelor europene prin grupurile care le reprezintă; păstrarea folclorului emigranţilor bucovineni în Polonia, Ungaria, Slovacia şi Germani, pentru care << Întâlnirile Bucovinene >> oferă posibilităţi de contact în formă organizată cu Bucovina şi cu locuitorii ei actuali”, a declarat edilul-şef câmpulugean.

Ediţia 2011 a Festivalului Internaţional de Folclor “Întâlniri Bucovinene” se desfăşoară în perioada 21 iunie – 20 octombrie 2011, în cinci ţări locuite de bucovineni, respectiv în Polonia (la Jastrowie şi Pila), în România (la Câmpulung Moldovenesc), în Ungaria (la Bonyhád), în Slovacia (la Turčianske Teplice) şi în Ucraina (la Cernăuţi).

Prezent în luna martie la Suceava, directorul şi iniţiatorul acestui festival, Zbigniew Kowalski, a explicat că manifestarea cuprinde 5 ediţii, desfăşurate în 5 ţări diferite, şi reuneşte peste 150 de formaţii reprezentative pentru fiecare zonă, adunând un număr de 4.500 de artişti.

Potrivit lui Kowalski Festivalul Internaţional de folclor “Întâlniri Bucovinene” a debutat în Polonia, în două localităţi, respectiv în Jastrowie şi Pila, unde s-a desfăşurat în perioada 21-26 iunie 2011. “A doua ediţie va avea loc la Câmpulung Moldovenesc în perioada 28-31 iulie 2011, iar a treia în Ungaria, în perioada 20-21 august 2011. Tot în luna august se va desfăşura şi ediţia din Slovacia, respectiv în zilele de 20 şi 21 august, urmând ca ediţia finală a festivalului să aibă loc, în mod tradiţional, la Cernăuţi, în perioada 8-9 septembrie 2011. Festivalul se va încheia în data de 20 octombrie a.c”, a declarat, la Suceava, directorul festivalului.

Zbigniew a explicat, totodată, ce este caracteristic pentru Festivalul “Întâlniri Bucovinene” faţă de celelalte festivaluri care se organizează la nivel european. “În primul rând, festivalul are loc în 5 ţări diferite, în al doilea rând este un festival care prezintă cultura unei singure regiuni, sunt toate grupele care provin din zona Bucovinei. Având în vedere aceste criterii, este cel mai mare festival care are loc în Europa. În afară de formaţiile care sunt invitate din cele 5 ţări, participă şi formaţii din alte ţări unde există asemenea asambluri bucovinene. În acest an, la ediţia din Polonia vor participa asambluri bucovinene din Germania, Bosnia şi Herţegovina şi Slovenia”, a ţinut să evidenţieze iniţiatorul manifestării culturale.

Festivalul Internaţional de Folclor “Întâlniri bucovinene” se desfăşoară în urma unui acord încheiat între România, Ungaria, Ucraina, Slovacia şi Polonia, iar printre obiectivele acestei manifestări este popularizarea Bucovinei ca posibil model de bună convieţuire a diferitelor comunităţi etnice şi prezentarea fenomenului cultural din Bucovina cu sistemul ei de valori.


Intră acum și în grupul de