In premiera, pelerinaj pe doua roti la Cacica, de Sarbatoarea „Adormirii Maicii Domnului”. Afla de aici programul pelerinajului la Sanctuarul Marian


Intră acum și în grupul de

Mii de pelerini catolici se vor îndrepta în luna august spre Cacica pentru sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, 2011 fiind primul an când, câteva sute de credincioşi vor veni cu bicicleta, premieră anunţată de site-ul sanctuarcacica.ro.

Potrivit aceleiaşi surse, invitaţia aparţinând Episcopului de Iaşi, Petru Gherghel, prin Oficiul pentru Pastoraţia Tinerilor, Copiilor şi Asociaţiilor, adresată credincioşilor de a fi prezenţi la Cacica, cuprinde şi o provocare, una inedită, cel puţin la nivel de dieceză, văzută ca o nouă formă de participare spirituală în contextul semnificaţiei de a fi pelerini, aceea de a face parte împreună din grupul celor care doresc să ajungă la Cacica pe bicicletă. Pentru cei interesaţi de acest aspect, pe acelaşi site se specifică faptul că plecarea spre Cacica se va face din Roman, în dimineaţa zilei de 13 august 2011, iar sosirea la Cacica va fi în aceeaşi zi, spre seară, în jurul orei 18.00.

Conform site-ului catholica.co, înainte de deschiderea pelerinajului, bicicliştii se vor reuni la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan “Sf. Assisi” din Roman, str. Ştefan cel Mare, nr. 268, din curtea căruia va avea loc plecarea. Acolo va avea loc înmânarea tricourilor şi a şepcilor, ca semn distinctiv şi simbolic al participării la pelerinaj, precum şi semnarea formularelor, de asumare pe proprie răspundere a tuturor situaţiilor ce ţin de sănătatea personală şi corespunderea pe traseu cu precizările organizatorice. La ora 09.00 pelerinajul va începe cu binecuvântarea dată de PS Aurel Percă, auxiliar de Iaşi, cu specificarea că bicicliştii nu vor pleca imediat, ci vor participa la un moment ce va include o rugăciune, o lectură biblică ce va fi apoi comentată, şi la binecuvântarea de final. La sosire, în faţa bisericii din Cacica, pelerinii vor primi salutul de bun venit , precum şi binecuvântarea din partea pr. Romuald Bulai, parohul şi rectorul sanctuarului marian de la Cacica.

De precizat este faptul că cei care doresc să parcurgă traseul Roman-Cacica, trebuie să aibă obligatoriu vârsta de 18 ani împliniţi, să nu sufere de boli cronice şi să fie capabili să se deplaseze cu o viteză medie de 20 km/oră. De asemenea, fiecare pelerin trebuie să aibă pe lângă bicicletă, haine de schimb, haină de ploaie, hrană rece şi cort pentru dormit. Pe tot parcursul drumului, pelerinii vor avea parte de sprijinul organizatorilor care le vor asigura asistenţă rutieră şi sanitară pe tot parcursul drumului. Totodată, la dispoziţia pelerinilor biciclişti va sta un microbuz care le va asigura transportul bagajelor spre Cacica, precum şi un mijloc de transport care le va fi util la întoarcere spre Roman, special organizat pentru participanţi, şi pentru transportul bicicletelor. Contribuţia celor care participă este de 15 lei.

“Pelerinajul bicicliştilor va începe sâmbătă dimineaţă, 13 august 2011, terminându-se în aceeaşi zi, la sosirea în faţa bisericii din Cacica, dar va continua, cu programul comun, alături de ceilalţi credincioşi prezenţi la Sanctuar până la încheierea sa care va fi luni după-amiază, 15 august 2011, după binecuvântarea finală de încheiere a pelerinajului de la Cacica. Înscrierea se face completând formularul online, pe pagina specială Pelerinaj 2011, de la adresa www.sanctuarcacica.ro”, precizează sursa citată.

Potrivit site-ului sanctuarcacica.ro, Programul pelerinajului cu ocazia solemnităţii “Adormirea Maicii Domnului” 2011 va fi următorul:

Sâmbătă, 13 august 2011: Pelerinajul bicicliştilor la Cacica, ora 08.30 – Sosirea participanţilor (Institutul Teologic Franciscan din Roman); ora 09.00 – Deschiderea pelerinajului – moment de rugăciune – binecuvântarea pelerinilor; ora 09.30 – Plecarea în pelerinaj spre Cacica.

Duminică, 14 august 2011: ora 10.00 – Celebrare penitenţială; ora 11.30 – Sosirea la Cacica a pelerinilor biciclişti – primirea şi rugăciunea de binecuvântare; ora 12.00 – Sfânta Liturghie solemnă de deschidere a pelerinajului; ora 16.00 – Calea sfintei Cruci; ora 17.00 – Adoraţie euharistică; ora 18.00 – Sfânta Liturghie pentru tineri, seminarişti şi persoane consecrate; ora 20.00 – Concert de muzică religioasă susţinut de corul Madrigal; ora 22.00 – Priveghere mariană, urmată de procesiunea cu lumânări în jurul bisericii.

Luni, 15 august 2011: ora 06.00 – Sfânta Liturghie de dimineaţă; ora 07.30 – Sfânta Liturghie greco-catolică (în biserică); ora 08.30 – Sfânta Liturghie în limba maghiară (la grotă); ora 09.15 – Sfânta Liturghie în limba polonă (în biserică); ora 09.15 – Sfânta Liturghie in limba germană (la grotă); ora 11.00 – Sfânta Liturghie solemnă pontificală a hramului.

La pelerinajul de anul trecut de la Cacica, cu ocazia împlinirii a zece ani de când sanctuarul din localitatea cu acelaşi nume a fost ridicat la rangul de Basillica Minor, de Papa Ioan Paul al-II-lea, a fost dezvelită statuia fostului suveran pontif amplasată într-o piaţetă amenajată în faţa Bisericii din Cacica. Statuia din bronz, de 2,2 metri înăţime a fost dezvelită la acel moment în prezenţa eurodeputatului polonez Bogdan Marcinkiewicz şi a preşedintelui regiunii Rybnic, Wieslaw Janiszewski, a deputatului Henryk Siedlaczek, precum şi a primatului emerit al Poloniei, Henryk Jozef Muszynski. După ceremonial, statuia fostului suveran pontif a fost donată de locuitorii districtului polonez Rybnic.


Intră acum și în grupul de