12 tineri belgieni participa la Tabara de vara de la Crucea, judetul Suceava. Descopera aici in ce context


Intră acum și în grupul de

12 tineri belgieni se află în această perioadă în localitatea Crucea din judeţul Suceava, unde, începând din 16 iulie, se desfăşoară o tabără de vară destinată tinerilor din comuna suceveană.

„Proiectul este unul cu susţinere europeană, iar iniţiativa a venit din partea belgienilor din localitatea Zoersel (Belgia), cu care comuna Crucea, din judeţul Suceava este înfrăţită încă dinainte de Revoluţie. În ceea ce priveşte organizatorii, echipa belgiană este formată din 12 tineri cu vârsta cuprinsă între 18 şi 20 de ani, îndrumaţi de domnul Walter Verreycken, iar echipa de români, formată de asemenea din 12 tineri liceeni este coordonată de mine”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Crina Bumbu, preşedintele Asociaţiei de Prietenie dintre Crucea şi Zoersel.

Potrivit sursei citate, între 70 şi 100 de copii participă, zilnic, la activităţile care se desfăşoară în cadrul taberei, în intervalul orar 10.00-16.30, în prima zi a manifestărilor făcându-şi simţită prezenţa 90 de copii care s-au bucurat alături de colegii străini de cele mai distractive jocuri ale copilăriei.

„De regulă, copiii sunt împărţiţi pe trei categorii de vârstă, formându-se astfel grupe de copii cu vârsta până în 8 ani, cu vârsta cuprinsă între 8 şi 12 ani, şi cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani. Ca locaţii în care se desfăşoară aceste activităţi, menţionăm stadionul, baza sportivă, căminul cultural din Crucea, sau spaţiul verde oferit de natură. În aceste locaţii au avut loc jocuri de orientare turistică, concursuri de biciclete, numere de magie susţinute de unul dintre reprezentanţii belgieni. Diseară (n.r. 26 iulie) va avea loc un spectacol de teatru de păpuşi care se va ţine la căminul cultural, urmând ca miercuri seară să organizăm un grătar, iar joi seară, să închidem frumos această întâlnire, cu un foc de tabară care se va face la stadion”, a dezvăluit Crina Bumbu.

Potrivit acesteia, tot în cadrul taberei de la Crucea au fost organizate excursii pe muntele Rarău, la Lacul Roşu şi la Vatra Dornei, acolo unde copiii au prins Zilele oraşului. „În urma vizitării acestor locaţii, tinerii belgieni au fost foarte impresionaţi de frumuseţea Lacului Roşu, dar şi de peisajele montane de la noi din ţară. De asemenea, expediţia a reprezentat un succes şi în rândul celor mici”, a apreciat preşedintele Asociaţiei de Prietenie dintre Crucea şi Zoersel.

Crina Bumbu a mai ţinut să sublinieze faptul că tinerii belgieni s-au purtat exemplar cu copiii români, venind dotaţi cu materiale precum: tricouri, şepci, baticuri colorate, toate pentru copiii de la Crucea. „Pentru focul de tabără care va avea loc joi seară, dorim să le pregătim prietenilor noştri belgieni o surpriză, care va fi dată de susţinerea unui mini spectacol, în care va rula ansamblul din Crucea, urmată de reprezentaţia unui copil orb care va cânta vocal şi de elevii clasei a IV-a, care vor face demonstraţia unui dans popular. Dorim să le arătăm tinerilor belgieni o parte din frumoasele tradiţii populare pe care le deţinem”, a completat Crina Bumbu.

Tabăra de vară organizată în localitatea suceveană Crucea se va încheia vineri, 29 iulie.


Intră acum și în grupul de