„Zilele Culturii Polone” au ajuns la a XIII-a editie, la Suceava. Afla aici locatia desfasurarii evenimentului


Intră acum și în grupul de

Muzeul de Ştiinţele Naturii din Suceava va găzdui în perioada 8-10 septembrie 2011, cea de-a XIII-a ediţie a evenimentului intitulat „Zilele Culturii Polone”, manifestare organizată de Uniunea Polonezilor din România, informează într-un comunicat de presă, Janina Bivol, reprezentant al Uniunii Polonezilor din România.

În comunicat se arată că ediţia de anul acesta se desfăşoară sub înaltul patronat onorific al Mareşalului Senatului R.P. Bogdan Borusewicz şi Longin Komołowski – preşedintele Asociaţiei „Współnota Polska” – cea mai mare organizaţie care sprijină diaspora polonă din întreaga lume. În cadrul acestora se va desfăşura simpozionul ştiinţific devenit tradiţional cu participarea unor oaspeţi din Polonia şi România – istorici, lingvişti, filologi – cunoscători ai tematicii polono-române pe care îi leagă preocupări ştiinţifice şi pasiuni comune. Simpozionul de anul acesta, cu titlul „Lumea relaţiilor polono-române”, va începe în ziua de 8 septembrie, la ora 09.30, în primitorul Muzeu de Ştiinţele Naturii din Suceava şi va dura două zile. El se va încheia în seara zilei de 9 septembrie, cu concluzii şi lansarea unor cărţi dedicate relaţiilor polono-române.


Janina Bivol precizează în document că că „Trebunie Tutki” sunt o familie de munteni cunoscută nu doar de iubitorii muzicii munteneşti din întreaga Polonie. În septembrie 2006, au apărut şi în faţa publicului sucevean la concertul din cadrul „Zilelor Culturii Polone”. De data aceasta, Uniunea Polonezilor din România, cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti, l-a invitat pe Jan Trebunia Tutka – cel mai tânăr membru al ansamblului – cu recentul său proiect intitulat „Munţii în inimă”. Muzica şi versurile pieselor de pe acest album au fost compuse de Mirosław Kowalik – basistul unei trupe foarte cunoscute în Polonia, numită „Raz, dwa, trzy”, care în interpretarea lui Jan Trebunia Tutka sună minunat. Despre proiectul „Munţii în inimă” s-a scris: „Jan ar putea cu vocea lui să provoace o avalanşă, dar cântând aici dă forţă gândurilor simple şi înţelepte cuprinse în textele lui: cum să urci în viaţă fără să cazi, pe cine să alegi ca tovarăş de drum şi ale cui sfaturi trebuie să le asculţi mergând prin viaţă…”

Munţii în inimă reprezintă o sumă de pasiuni a numeroase persoane: a autorului muzicii şi textelor Mirosław Kowalik, a solistului şi violonistului Jan Trebunia Tutka, a muzicanţilor din ansamblul Jazgot , ale solistelor Anna Wyrostek-Trebunia şi Lidia Pospieszalska, a percuţionistului mexican Thomas Celis Sanchez, a trompetistului Eugeniu Didica originar din Moldova, a aranjorului Marcin Pospieszalski şi a sunetistului Wojciech Przybylski. Toate aceste nume sunt bine cunoscute pe scena muzicală poloneză. Rezultatul colaborării lor este un material excelent inspirat de muzica Carpaţilor care aici, în Bucovina, va răsuna ca la ea acasă – ca peste tot unde oamenii poartă munţii în inimă”, apreciază reprezentanta Uniunii Polonezilor din România.


Potrivit acesteia, la concerte intrarea va fi liberă. Sucevenii sunt invitaţi vineri, 9 septembrie, de la ora 20.30, la Casa Polonă din Suceava şi sâmbătă 10 septembrie, de la ora 13.30, la Soloneţu Nou, acolo unde ansamblul va da strălucire Sărbătorii Roadelor (Dożynki) – prezentare a roadelor, obiceiurilor şi bucătăriei polonezilor din România precum şi a vecinilor lor de alte naţionalităţi. De asemena, ansamblurile „Sołonczanka” din Soloneţu Nou şi „Mała Pojana” din Poiana Micului îşi vor sărbători jubileul. Festivităţile, picnicul şi concertele vor fi precedate de liturghia care va avea loc la ora 11.00, în biserica din Soloneţu Nou.


Intră acum și în grupul de