Expozitia „Benjamin Fondane. Roumanie, Paris, Auschwitz, 1898-1944” s-a deschis la Casa Prieteniei din Suceava

Colaborarea dintre Consiliul Judeţean Suceava – prin Biroul Francez şi prin Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Institutul Regional Francez din Iaşi şi Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava a făcut posibilă aducerea expoziţiei documentare itinerante „Benjamin Fondane. Roumanie, Paris, Auschwitz, 1898 – 1944” la Casa Prieteniei din Suceava, informează într-un comunicat de presă reprezentanţii Biroului francez.

„Realizată de Memorial de la Shoah – Musée, Centre de documentation juive contemporaine, expoziţia a fost prezentată în 2011 la Paris şi dezvăluie, prin documente scrise, foto şi audio inedite, aspecte esenţiale din viaţa şi opera lui Benjamin FONDANE, scriitor franco-român de etnie evreiască, născut în România. Acest << scriitor cu multiple ipostaze: jurnalist, eseist, critic, dramaturg, cineast, filosof, dar, mai presus de toate, poet al strigătului visceral şi al revoltei neîntrerupte >> , după cum afirma Eric Freedman, se stabileşte la Paris, la vârsta de 25 de ani. Contribuind la mişcările de avangardă din Franţa, preocupat mai ales să-şi dezvolte propria voce, departe de şcoli, ideologii sau doctrine, Benjamin Fondane este marcat decisiv de întâlnirea cu filosoful Lev Şestov, al cărui discipol va deveni ulterior; este prieten cu personalităţi emblematice pentru Europa vremii, precum Brâncuşi, Brauner sau Man Ray, dialogând cu figurile cele mai reprezentative (între ele: Artaud, Bachelard, Camus, Cioran) pentru tumultuoasa epocă al cărei tragic prizonier şi victimă fără vină a devenit”, se arată în document.

„Sucevenii sunt invitaţi să viziteze expoziţia << Benjamin Fondane. Roumanie, Paris, Auschwitz, 1898 – 1944 >> , deschisă de luni până vineri, în perioada 12-30 martie, între orele 11:00-15:00, la Casa Prieteniei din Suceava. Vernisajul expoziţiei va avea loc în data de 23 martie, de la ora 16:00, în cadrul unor manifestări prilejuite, ca în fiecare an în luna martie în Bucovina, de Ziua Internaţională a Francofoniei şi de celebrarea bunelor relaţii, dezvoltate în timp, între România şi Franţa, în planul ştiinţelor educaţiei, al afacerilor şi al instituţiilor culturale”, se precizează în comunicatul de presă.