Expozitia „Benjamin Fondane. Roumanie, Paris, Auschwitz, 1898-1944” s-a deschis la Casa Prieteniei din Suceava


Intră acum și în grupul de

Colaborarea dintre Consiliul Judeţean Suceava – prin Biroul Francez şi prin Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Institutul Regional Francez din Iaşi şi Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava a făcut posibilă aducerea expoziţiei documentare itinerante „Benjamin Fondane. Roumanie, Paris, Auschwitz, 1898 – 1944” la Casa Prieteniei din Suceava, informează într-un comunicat de presă reprezentanţii Biroului francez.

„Realizată de Memorial de la Shoah – Musée, Centre de documentation juive contemporaine, expoziţia a fost prezentată în 2011 la Paris şi dezvăluie, prin documente scrise, foto şi audio inedite, aspecte esenţiale din viaţa şi opera lui Benjamin FONDANE, scriitor franco-român de etnie evreiască, născut în România. Acest << scriitor cu multiple ipostaze: jurnalist, eseist, critic, dramaturg, cineast, filosof, dar, mai presus de toate, poet al strigătului visceral şi al revoltei neîntrerupte >> , după cum afirma Eric Freedman, se stabileşte la Paris, la vârsta de 25 de ani. Contribuind la mişcările de avangardă din Franţa, preocupat mai ales să-şi dezvolte propria voce, departe de şcoli, ideologii sau doctrine, Benjamin Fondane este marcat decisiv de întâlnirea cu filosoful Lev Şestov, al cărui discipol va deveni ulterior; este prieten cu personalităţi emblematice pentru Europa vremii, precum Brâncuşi, Brauner sau Man Ray, dialogând cu figurile cele mai reprezentative (între ele: Artaud, Bachelard, Camus, Cioran) pentru tumultuoasa epocă al cărei tragic prizonier şi victimă fără vină a devenit”, se arată în document.

„Sucevenii sunt invitaţi să viziteze expoziţia << Benjamin Fondane. Roumanie, Paris, Auschwitz, 1898 – 1944 >> , deschisă de luni până vineri, în perioada 12-30 martie, între orele 11:00-15:00, la Casa Prieteniei din Suceava. Vernisajul expoziţiei va avea loc în data de 23 martie, de la ora 16:00, în cadrul unor manifestări prilejuite, ca în fiecare an în luna martie în Bucovina, de Ziua Internaţională a Francofoniei şi de celebrarea bunelor relaţii, dezvoltate în timp, între România şi Franţa, în planul ştiinţelor educaţiei, al afacerilor şi al instituţiilor culturale”, se precizează în comunicatul de presă.


Intră acum și în grupul de