Expozitie dedicata istoriei armenilor din Suceava, la Muzeul de Istorie din municipiu


Intră acum și în grupul de

La ceas de sărbătoare pentru armenii de pretutindeni, cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la ridicarea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” – Hagigadar, Muzeul Bucovinei în colaborare cu Serviciul Judeţean Suceava al Arhivelor Naţionale deschid vineri, 10 august 2012, de la ora 13.00, la Muzeul de Istorie, o expoziţie dedicată istoriei armenilor din Suceava, informează într-un comunicat de presă, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu.

Potrivit acestuia, numeroasele documente deţinute de Arhivele Naţionale Suceava şi de Muzeul Bucovinei, completează evoluţia comunităţii armene din oraş şi relaţiile ei cu populaţia românească.

„Deşi data de 18 august 1388 este binecunoscută ca fiind prima menţiune documentară a oraşului Suceava, sursa este mai puţin ştiută. Într-un act emis de catolicosul armenilor, Theodoros II, armenii din Suceava (Ciciov) şi Siret (Sirat) sunt supuşi jurisdicţiei scaunului episcopal de la Lvov. Totuşi, existenţa armenilor în Moldova este mult mai timpurie, chiar înainte de formarea statului. Marele cercetător al istoriei armenilor care a fost H. Dj. Siruni considera că ocuparea şi jefuirea oraşului Ani în anul 1064 de către perşi a provocat una dintre emigrările masive ale populaţiei armene spre Crimeea, iar de aici în Polonia şi Moldova”, precizează Emil Ursu.

Acesta arată în document că una din dovezile prezenţei timpurii ale armenilor în Moldova şi implicit, la Suceava, este tocmai documentul pomenit mai sus, care dovedeşte existenţa unei comunităţi care avea preoţii ei şi probabil o biserică.

„Un document ulterior, dar la fel de important, este hrisovul lui Alexandru cel Bun din anul 1401, prin care se stabileşte scaunul episcopiei armene din Moldova la Suceava, dovedind desprinderea comunităţii din Moldova de sub ascultarea episcopiei din Lvov. Ulterior ştirile despre comunitatea în continuă creştere se înmulţesc, în anul 1449 este amintit voitul armean Serchiz, alături de cel românesc Nichil, ca martori într-un document emis de către Alexandru II.

Ştirile din documente sunt îmbogăţite cu descoperirile făcute la cele trei biserici armene din Suceava (Sfântul Auxentie-Zamca, Sf. Cruce şi Sf. Simion) la care se adaugă Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” – Hagigadar, aflată în apropierea oraşului, loc de pelerinaj pentru armenii din lumea întreagă, dar şi pentru localnici. Bisericile din oraş se află, după cum era şi firesc, în zona locuită de armenii din vechime, unde astăzi se găsesc străzile Armenească, Dragoş-vodă şi Petru Rareş. Descoperirile arheologice realizate aici sunt impresionante prin multitudinea şi varietatea lor. Acestea s-au datorat numai bunăvoinţei proprietarilor care au anunţat muzeul sucevean”, menţionează Emil Ursu în comunicatul de presă.


Intră acum și în grupul de