Expozitia „Suceava periferiilor” va fi vernisata la Muzeul de Istorie din Suceava


Intră acum și în grupul de

Muzeul de Istorie din Suceava va găzdui vineri, 23 noiembrie 2012, de la ora 11.45, vernisajul expoziţiei „Pierdută, uitată, necunoscută: *Suceava periferiilor*”, informează într-un comunicat de presă, reprezentanţii instituţiei muzeale.

Potrivit acestora, oraşul nostru a cunoscut de-a lungul timpului o permanentă transformare urbanistică ce a făcut să dispară, mai ales din perimetrul centrului istoric, arhitectura tradițională caracteristică târgului Sucevei.

Sub presiunea continuă a expansiunii pe verticală a noilor tipuri de locuinţă, vechiul spaţiu de locuire a dispărut, sau, în cel mai fericit caz, s-a redus dramatic, sărăcind localitatea de un fond arhitectural cu valoare uman-sentimentală inestimabilă. Fostul aspect al localităţii a supravieţuit, sporadic, la periferie, unde s-au conservat inclusiv o serie de locuințe mai mult decât centenare, parte din ele aflate sub protecţia legislaţiei în vigoare privind patrimoniul imobil.

În comunicatul de presă se arată că autorul proiectului „Pierdută, uitată, necunoscută: Suceava periferiilor”, este istoricul dr. Mihai-Aurelian Căruntu, cel care îşi propune să prezinte publicului o faţă mai puţin cunoscută a oraşului, care a dispărut în cea mai mare parte datorită sistematizării din perioada comunistă. „Totodată, unele fotografii cu locuinţe din prezent, sunt o pledoarie pentru o nouă optică în ceea ce priveşte reevaluarea şi protejarea patrimoniului arhitectural, atât cât a mai rămas neafectat de tentaţia modernizării”, precizează gazdele evenimentului.


Intră acum și în grupul de