USV va gazdui proiectia filmului romanesc PERIFERIC

Afis PERIFERICUniversitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava continuă promovarea filmelor românești premiate internaţional. Astfel, joi, 21 februarie 2013, de la ora 19.00, Sala Auditorium „Joseph Schmidt” va găzdui proiecția lung-metrajului „Periferic” (2010), informează într-un comunicat de presă, prof. univ. dr. Ştefan Purici, prorector pentru imaginea universităţii.

„Eliberată din închisoare pentru 24 de ore, Matilda nu mai vrea sa se întoarcă și plănuiește să fugă din țară. Până la sfârșitul zilei, însă, ea trebuie să-și privească-n față trecutul tulbure.

Scenariul lung-metrajului << Periferic >> a pornit de la o povestire scrisă de Cristian Mungiu, preluată și rescrisă de Bogdan George Apetri împreuna cu Tudor Voican (<< California Dreamin >> , << Medalia de onoare >> )”, se arată în documentul citat.

Aceeaşi sursă precizează că regizorul Bogdan George Apetri a absolvit renumita Universitate Columbia din New York, cu specializare dublă în regie de film şi imagine şi a fost nominalizat la Student Academy Awards în 2006 (Oscar pentru studenţi).

Scurtmetrajele pe care le-a regizat au fost selecţionate şi au rulat cu succes la multe festivaluri de film din întreaga lume (Clermont-Ferrand, Rotterdam, Palm Springs, Cottbus, Montreal). Bogdan Apetri a co-produs filmul american „3 Backyards”, regizat de Eric Mendelsohn, care a câştigat premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul Sundance (2010).

Ana Ularu, interpreta personajului principal feminin, a debutat în două filme de televiziune, coproducţii româno-franceze: „ Meutres par procuration” şi „Passion Mortelle” (ambele de Claude-Michel Rome), iar la şaptesprezece ani a înfruntat marea provocare de a juca rolul titular la Teatrul Mic, în dramatizarea după „Lolita” lui Vladimir Nabokov, alături de două personalităţi majore ale teatrului românesc: regizoarea Cătălina Buzoianu şi marele actor Ştefan Iordache.

Lung-metrajul Periferic a obţinut până în prezent 19 premii și 9 nominalizări naționale și internaționale.

Din distribuția filmului fac parte actorii: Ana Ularu, Andi Vasluianu, Ioana Flora, Mimi Branescu, Timotei Duma, Ion Sapdaru, Ingrid Bisu, Cristian Olescher, Teodor Ratescu, Cristian Gras, Andrei Gheorghe, Damian Oancea, Oana Rusu, Ioan Popescu, Cătălin Petrescu şi Adina Dulcu.

În comunicatul de presă se mai arată că, după proiecţia filmului, publicul sucevean va avea ocazia să schimbe păreri cu actorul Ion Sapdaru.

„Biletele se pot cumpăra de la Observatorul Astronomic din Suceava, iar prețul unui bilet este de 5 lei”, transmite reprezentantul USV.

 

 

 

loading...