Festivalul national “Video Art”, editia a V-a: 24-26 mai 2013. Vezi programul manifestarilor

La sfârșitul acestei săptămâni, între 24-26 mai, la Colegiul Național „Petru Rareș” din Suceava se va derula Festivalul național Video Art pentru liceeni, Ediția a V-a, 2013. Manifestarea, înscrisă în Calendarul activităților educative naționale, derulate de MEN în parteneriat cu instituțiile școlare din țară, a devenit tradiție la Suceava și va aduna la sfârșitul acestei săptămâni, un număr de douăsprezece echipe din întreaga țară, reprezentând realizatorii celor mai bune scurtmetraje și spoturi publicitare, nominalizate pentru etapa națională din cadrul acestui festival.

film3

S-au înscris la ediția din acest an, un număr 45 de proiecte cinematografice din multe colțuri ale țării, între care menționăm: Oradea, Brăila, Cluj, Câmpina, Brașov, Fălticeni, Rădăuți, Iași, Ploiești, Onești, evident, București și, bineînțeles, Suceava.

Cu prilejul etapei naționale, elevii cineaști amatori vor derula așa-numita probă de film, în ziua de 25 mai, constând în realizarea unui scurtmetraj de aprox. 5 minute, pe o temă dată de juriul național. Filmul va fi realizat în contextul unei excursii documentare în județ, pe un traseu circumscris temei sugerate, iar nota obținută în urma acestei probe va reprezenta o cotă parte din punctajul general al competiției, care va stabili duminică, ierarhia națională.

De menționat este faptul că în peisajul competițional național, formatul festivalului de la Suceava este unic, în sensul că este singura competiție din țară, în care liceenii sunt invitați la fața locului, pentru a realiza efectiv un scurtmetraj. Rolul acestei probe este, în primul rând, de a certifica paternitatea filmelor trimise la etapa preliminară, în felul acesta eliminându-se orice suspiciune cu privire la realizarea filmului trimis la concurs. Dintr-o altă perspectivă, etapa națională reprezintă un prilej mult așteptat de mulți liceeni din țară, care abia așteaptă întâlnirea cu alți pasionați ai filmului.

Au fost nominalizate pentru acest an filme și spoturi publicitare cu impact social realizate de liceeni din București, Brașov, Câmpina, Fălticeni, Rădăuți și Suceava.

Un moment foarte așteptat de participanți va fi training-ul realizat de profesioniștii de la TVR Iași, în preziua etapei finale, prilej cu care participanții din întreaga țară vor fi instruiți în ceea ce privește tehnicile cinematografice, vor face analiză pe baza proiectelor trimise la concurs, încercându-se în acest mod eliminarea neajunsurilor cât și ridicarea ștachetei în ceea ce privește viitoarele proiecte cinematografice.

Tema filmului de concurs este un secret bine păzit de către juriul național, concurenții urmând să o afle în dimineața zilei de filmare. Organizatorii au pregătit mai multe variante de traseu, din care juriul va alege pe cea mai atractivă pentru ediția din acest an. După realizarea shooting-ului, timp de o jumătate de zi, se va trece la editarea filmelor, iar seara, juriul va trece la evaluarea acestora, stabilind în final, câștigătorii din acest an.

În dimineața celei de-a treia zi, pe 26 mai, la orele 10, în Sala AUDITHORIUM a Universității „Ștefan cel Mare ” din Suceava se va derula Gala festivă de decernare a Premiilor Video Art , 2013. În contextul unui spectacol de sunet și lumină realizat de cei mai talentați elevi ai Colegiului Național „Petru Rareș” din Suceava vor fi înmânate premiile mult așteptate , cei prezenți putând totodată viziona și filmele sau spoturile câștigătoare.

Coordonator festival,
Prof. Viorel Ieremie,
Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava

Programul Etapei finale a Concursului Video Art

Ediţia a V-a

 24-25-26 mai 2013

24 mai 2013

Nr.crt.Eveniment

ora

Loc de desfăşurare
1.Primirea invitaţilor    10-13,30Colegiul Naţional „Petru Rareş”
2.Training de specialitate pentru elevii concurenți, desfășurat sub îndrumarea profesioniștilor de la   TVR Iași14,00-17,30Aula Colegiului
3.Deschiderea festivă a concursului18,00-19,00Aula Colegiului
4.Ședință tehnică19,00- 20,00
5.Cina20,00Cantina colegiului

25 mai 2013

Nr.crt.EvenimentOraLoc de desfăşurare
1.Micul dejun 6,30-7,00 
2.Excursia tematică pentru proba practică de film 7,30-12,30Locaţie stabilită de juriu în preziua concursului
3.Masa de prânz 12,30-13,30Cantina colegiului
4.Prelucrarea filmării13,30 – 20,00Laboratorul de informatică (sala 25)
5.În parale cu etapa de prelucrare a filmelor :

SESIUNE DE COMUNICĂRI

”Educația- necesitate și permanență”

Secțiuni:

  1. I.              Educația – necesitate și permanență – sesiune de comunicări pentru cadre didactice și elevi. ( în aula colegiului )
  2. II.            Formal – nonformal (FnonF) – bune practici: proiecte, campanii, acțiuni, evenimente care promovează activitatea educativă (filme, planşe, prezentări video etc.; prezentarea se va face  în sala 7 a colegiului).

 

 

 

 

16-19Aula colegiuluiși sala 7
6.Cina festivă20,00Cantina Colegiului
7.Seară interactivă între elevii participanţi şi elevi ai Colegiului Naţional „Petru Rareş”20,30

26 mai 2013

Nr.crt.EvenimentoraLoc de desfăşurare
1.Micul dejun + prânz la pachet   8,30Cantina Colegiului
2.Gala decernării premiilor Festivalului național Video Art  Ediţia a V-a, 2013  10,00Sala Audithorium a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava
3.  Plecarea participanţilorÎncepând cu 13,30