A scazut semnificativ numarul cezarienelor cu anestezie generala, la Maternitatea Suceava


Intră acum și în grupul de

Numărul cezarienelor cu anestezie generală a scăzut la mai mult de jumătate în ultimul an la Maternitatea Suceava, după colaborarea cu medici de la New England Medical Center din Boston, SUA şi promovarea tehnicii de anestezie loco-regională.

Şeful Clinicii de Anestezie Obstetricală de la New England Medical Center din Boston, SUA, Virgil Şerban Mânică, prezent în aceste zile la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, pentru un schimb de experienţă cu medicii anestezişti şi obstetricieni suceveni, a spus că, în urmă cu un an, a constatat că la Maternitatea Suceava 95 la sută din operaţiile cezariene se realizau sub anestezie generală.

El a remarcat că prin promovarea tehnicii de anestezie loco-regională în rândul medicilor şi pacientelor acestei instituţii, numărul cezarienelor sub anestezie generală a scăzut semnificativ în ultimul an, fiind în prezent de doar 41 la sută, 54 la sută dintre paciente optând pentru cezariană sub anestezie loco-regională.

Mânică a declarat într-o conferinţă de presă că anestezia loco-regională sau peridurală la cezariene este preferabilă anesteziei generale întrucât permite pacientelor să fie conştiente în timpul intervenţiei, fără a avea dureri, pot să-şi vadă şi să-şi ia copiii în braţe imediat după naştere, iar recuperarea post-operatorie este mai rapidă.

Totodată, Mânică a precizat că pentru pacientele care nasc pe cale naturală există şi opţiunea anesteziei peridurale pentru travaliu care oferă pacientelor confortul şi lipsa durerii în timpul travaliului.

Şeful Secţiei de Anestezie Terapie Intensivă din cadrul SJU Suceava, medicul Dorin Stănescu, a declarat că această colaborare cu medicul Virgil Şerban Mânică va continua arătând că acesta a prezentat medicilor suceveni şi un model de antibioprofilaxie care urmează să fie implementat în SJU Suceava pentru prevenirea infecţiilor intraspitaliceşti, dar şi o listă de verificare ce trebuie discutată de echipa operaţională înaintea unei intervenţii.

La rândul său, medicul Cristian Irimie din cadrul Maternităţii Suceava a spus că prin efortul doctorului Virgil Mânică, dar şi al medicilor suceveni s-a reuşit schimbarea mentalităţii în ceea ce înseamnă anestezia în obstetrică.

„Analgezia la naştere este o dorinţă atât a obstetricienilor, anesteziştilor,  cât şi a pacientelor, pentru că e mare lucru ca o femeie să nască civilizat, fără dureri”, a spus Irimie.

El a arătat că Maternitatea din Suceava este prima din România care a fost deschisă după ce a fost reabilitată şi de aceea personalul medical de aici doreşte să crească performanţele în domeniul obstetricii şi ginecologiei în SJU Suceava.

Irimie a spus că numărul naşterilor pe cale naturală va putea creşte atunci când Maternitatea Suceava va avea un personalul medical mai mare care să poată supraveghea pacienta în timpul naşterii.


Intră acum și în grupul de