Suceava gazduieste Concursul national de stiinta si tehnologie „ROSEF2013”


Intră acum și în grupul de

POSTER RoSEF A2Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava şi Societatea Ştiinţifică CYGNUS – centru UNESCO organizează în perioada 21-23 iunie 2013, în incinta Iulius Mall Suceava, Concursul naţional de ştiinţă şi tehnologie „ROSEF2013”, având expertiza de specialitate a Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, în parteneriat cu Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava, INTEL România şi Asociaţia ForumIT.

„Scopul acestui concurs este de a promova elementele de inovare şi inventică ce au ca autori tinerii”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, preşedintele Societăţii Ştiinţifice CYGNUS, Victor Şutac.

Potrivit acestuia, concursul este cuprins în Calendarul Ministerului Educaţiei Naţionale 2013, la disciplina Fizică şi reprezintă etapa naţională de calificare la Concursul Internaţional de Inventică  INTEL ISEF, care se organizează în fiecare an în SUA şi la care participă peste 50 de ţări din întreaga lume. Amintim că, în acest an, Marele Premiu al concursului INTEL ISEF din SUA a fost câştigat de un român, Ionuţ Budişteanu din Râmnicu Vâlcea, susţinut şi consiliat în proiectele din ultimii ani de conf. univ. dr. Dan Milici, de la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava. Precizăm că Milici coordonează întreaga selecţie la nivel naţional şi este acreditat ca reprezentant oficial al României la competiţia internaţională.

Juriul Concursului naţional de ştiinţă şi tehnologie „ROSEF2013” va fi format din personalităţi ale ştiinţei şi tehnicii româneşti cu preocupări în domeniul inventicii şi inovării la nivel naţional, cadre didactice universitare şi preuniversitare. Preşedintele juriului va fi prof. Alexandru Mironov, jurnalist reputat şi ex-secretar general al Comisiei Naţionale UNESCO a României. „De asemenea, la manifestare şi-a anunţat participarea şi un reprezentant al firmei INTEL România, dar şi un reprezentant UNESCO, cu precizarea că fiecare participant va primi câte o diplomă din partea UNESCO”, a susţinut Şutac.

Acesta a mai spus că în cadrul aceluiaşi eveniment, sâmbătă, de la ora 16.00, la Iulius Mall, va avea loc şi lansarea DVD-ului „Şcoala pe Roţi”, proiect care a luat fiinţă în 2006, la ideea prof. Alexandru Mironov, preluat şi implementat în perioada 2008-2012 de Societatea Ştiinţifică CYGNUS, la nivelul judeţului Suceava. În 2012, „Şcoala pe roţi” a primit Premiul II pentru „Cel mai bun proiect educaţional”, în cadrul Galei Premiilor în Educaţie – Fundaţia Dinu Patriciu.

„DVD-ul prezintă informaţii legate de disciplinile pe care le-am evidenţiat ca fiind importante – ARTĂ, ŞTIINŢE APLICATE şi ŞTIINŢE. Dintre domeniile analizate amintim: nanotehnologia, robotica, energiile neconvenţionale, radioastronomia, bioecologia, astronomia, antropologia, alături de spiritualitate, arte vizuale şi arte plastice, scopul final fiind dezvoltarea personală”, a completat preşedintele CYGNUS.


Intră acum și în grupul de