“Muzica, intre stiinta si arta”, la Biblioteca Bucovinei

muzica febBiblioteca Bucovinei ”I. G. Sbiera” Suceava, în parteneriat cu Colegiul de Artă ’’Ciprian Porumbescu’’ Suceava, organizează miercuri, 19 februarie 2014, de la ora 17.30, la Sala de Artă ’’Elena Greculesi’’, o nouă ediţie a manifestării ’’Muzica, între ştiinţă şi artă’’, un proiect de promovare a muzicii clasice coordonat de prof. Elena Istrate, informează într-un comunicat de presă, directorul bibliotecii, Gabriel Cărăbuş.

Potrivit sursei citate, Eugen Toboş, unul dintre cei mai valoroşi chitarişti ai tinerei generaţii, student  la Universitatea de Arte ’’George Enescu’’ Iaşi, va susţine un recital de chitară, coordonat de lector univ. dr. Daniel Dragomirescu.

În program:

•        Johann Sebastian Bach – Allegro Assai din Sonata a III-a pentru vioară, BWV 1005
•         Fernando Sor – Studiul nr. 20
•         Agustin Barrios Mangoré – „La Cathedral”
•         Miguel Llobet – Variațiuni sobre pe o temă de Sor
•         Heitor Villa-Lobos – Studiul nr. 8
•         Roland Dyens – „Tango en skai”

În document se arată că Eugen Toboş a început să studieze chitara clasică la vârsta de 10 ani, cu profesorul  Ilie Aurelian Zugrav, la Colegiul de Artă ”Ciprian Porumbescu” din Suceava, iar în prezent este student în anul I la Universitatea de Arte ”George Enescu” din Iași, unde studiază cu lector univ. dr. Daniel Dragomirescu.

De la vârsta de 11 ani a început să participe la concursuri și festivaluri de profil, obținând peste 40 de premii, situându-se mereu pe primele locuri. Câteva rezultate: Marele Premiu la Iași Guitar Festival, Premiul I cu punctaj maxim la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală Cluj-Napoca, Premiul I și finalist la Concursul Internațional ”Lira de Aur” Suceava, Locul II la Festivalul Internațional de Chitară Clasică de la Sinaia și Locul III la Festivalul Internațional de Chitară Clasică ”Transilvania” Cluj-Napoca. A susținut concerte și recitaluri în mai multe orașe din țară și străinătate. A participat la cursuri de masterclass cu mai mulți chitariști din țară și străinătate precum: Constantin Andrei, Adrian Andrei, Thibault Cauvin, Antal Pusztai, Andras Csaki, Rafael Aguirre Minarro și Alvaro Pierri.