Investiţii de aproape 675 000 de lei în reabilitarea infrastructurii şi dotării cu aparatură medicală în anul 2016 la Spitalul municipal Vatra Dornei


Intră acum și în grupul de

Managerul Spitalului municipal Vatra Dornei, economist Ioan Valentin Stan, a declarat pentru NewsBucovina că în cursul anului trecut în această unitate spitalicească au fost efectuate mai multe investiţii în infrastructură şi dotare cu aparatură medicală în valoare totală de aproape 675 000 de lei.

Stan a spus că pentru lucrările de REKA au fost alocaţi 169 172 de lei, din care 150.282 de lei o reprezintă finanţarea alocată de Primăria Vatra Dornei, iar suma de 23.940  de lei provine dintr-o sponsorizare a unui agent economic local, în timp ce pentru achiziţia de echipamente şi aparatură medicală au fost alocaţi 522.768 de lei , din care 425.000 de lei o reprezintă finanţarea de la Ministerul Sănătăţii şi 97.768 de lei de la Primăria Vatra Dornei.

“O parte din aceste lucrări au fost începute in 2015, respectiv organizarea circuitelor în Compartimentului de Primiri Urgenţe, reabilitarea reţelei termice la magazia de materiale sanitare şi spălătorie, lucrările de consolidare şi protecţie la radiaţii a spaţiului destinat amplasării computerului tomograf adus prin transfer de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, continuarea lucrărilor la clădirea ambulatoriului( fosta clădire poartă / pază– care a trebuit demolată ). Dintre acestea, majoritatea sunt finalizate, iar lucrările la clădirea pentru cabinetele de ambulatoriu sunt realizate în proporţie de 40-45%”,  a explicat managerul dornean.

Stan a spus că investiţiile în echipamente şi aparatură medicală au fost importante amintind de cele de la staţia de oxigen ( cea folosită era închiriată), de dotarea Compartimentului de Primiri Urgenţe cu defibrilatoare, cu aparate monitorizarea a funcţiilor, cu electrocardiograf, dar şi de dotarea Laboratorului de analize cu un analizor de biochimie de 600 teste /oră, cu un autoclav, cu două hote cu flux laminar, din care una pentru laboratorul dispensarului TBC, precum şi cu două aparate de sterilizare a instrumentarului .

El a precizat că, din luna decembrie 2016, spitalul dispune şi de un dulap frigorific, care a fost achitat de Serviciul de Medicină Legală Suceava, iar unitatea dorneană a asigurat amenajarea spaţiului pentru amplasarea acestuia.

 

Spitalul dornean mai are nevoie de cel puţin cinci medici de diferite specialităţi. Pentru atragerea medicilor să lucreze în acest spital, Primăria Vatra Dornei va pune la dispoziţie trei apartamente de serviciu

 

Referindu-se la acoperirea cu personal medical, managerul Spitalului municipal Vatra Dornei a subliniat că “problema cea mai mare” o reprezintă asigurarea medicilor pentru diferite specialităţi adăugând că în spital ar mai fi nevoie de un medic anestezist, întrucât în prezent spitalul nu are un medic anestezist, dar şi de câte un medic chirurg, medic de obstetrică-ginecologie, medic de medicină de urgenţă şi de un medic radiolog.

Stan a spus că în privinţa celorlalte categorii de personal situaţia este mult mai bună.

“Concursuri pentru angajarea de medici s-au organizat în 2016 şi se vor organiza şi în 2017. În încercarea de a angaja medici, am participat la târguri de cariere pentru personal medical, organizate în centrele universitare Iaşi, Cluj-Napoca şi Târgu- Mureş,  unde am stabilit câteva contacte şi sper să se şi concretizeze în 2017”, a menţionat Stan.

El a arătat că au fost identificate unele soluţii pentru atragerea medicilor în specialităţile deficitare şi anume asigurarea unei locuinţe de serviciu, adăugând că Primăria Vatra Dornei are în amenajare trei apartamente pentru medici, iar pentru medicii care stau în chirie se decontează contravaloarea chiriei în limita sumei de 700 lei /lunar.

Adresabilitatea pacienţilor la Spitalul municipal Vatra Dornei a fost aproape constantă în ultimii trei ani

Managerul Spitalului municipal Vatra Dornei, economist Ioan Valentin Stan, a declarat că în cursul anului 2016 au fost internaţi 6.296 pacienţi în acest spital, care au beneficiat de servicii de spitalizare continuă, faţă de anul 2015 când au fost 6.492 de pacienţi şi faţă de anul 2014 când s-au înregistrat 6.456 de pacienţi, în timp ce alţi 5.317 pacienţi au beneficiat în 2016 de servicii de spitalizare de zi şi de servicii medicale acordate la camera de gardă, faţă de 4.851 pacienţi câţi au fost în 2015.

“Adresabilitatea este oarecum constantă, o mişcare aparând de la spitalizarea continuă, la spitalizarea de zi, iar acest lucru a fost determinat de modul de contractare a serviciilor cu CAS Suceava,  contractare care este anual mai mică , fiind contractate servicii pentru spitalizare continuă pentru 5.400 de pacienţi în 2016 ( 5.249 pacienţi 2015 şi 5.604 pacienţi în 2014 ), aceasta datorându-se şi reducerii unui număr.de 7 paturi din structura spitalului la începutul anului 2014”, a precizat Stan.

În privinţa duratei medie de spitalizare în Spitalul municipal Vatra Dornei, Stan a menţionat că aceasta a fost de 6,6 zile în anul 2016, uşor mai scăzută faţă de anul 2015, când a fost de 6,89 zile, iar valori peste media naţională s-au înregistrat la Secţia de Boli Infecţioase .

 

Completarea echipei de medici, punerea în funcţiune a computerului tomograf, dar şi continuarea îmbunătăţirii indicatorilor de performanţă sunt câteva dintre priorităţile conducerii Spitalului municipal Vatra Dornei pentru anul 2017

Managerul Spitalului municipal Vatra Dornei a spus că printre priorităţile pe termen scurt ale conducerii unităţii spitaliceşti pentru anul 2017 se numără completarea echipei de medici pentru specialităţile deficitare, punerea în funcţiune a computerului tomograf, care a fost primit prin transfer de la SJU Suceava.

Stan a precizat că pentru punerea în funcţiune a computerului tomograf a fost primit,  la sfârşitul anului 2016, avizul tehnic pentru suplimentarea puterii instalate pe transformatorul electric care alimentează spitalul şi s-a dat o soluţie tehnică, costurile acestor lucrări fiind estimate la 70.000 de lei, pentru care s-a solicitat finanţare la Ministerul Sănătăţii încă din 2016.

El a mai spus că alte priorităţi se referă la deschiderea de cabinete în Ambulatoriul Integrat pentru specialităţile medicină internă, neurologie şi obstetrică- ginecologie, finalizarea lucrărilor la clădirea ambulatoriului, pentru care ar mai fi necesară suma de 300.000 de lei, finanţare solicitată Ministerului Sănătăţii tot în anul 2016.

“Important pentru 2017 este continuarea îmbunătăţirii indicatorilor de performanţă: durata medie de spitalizare şi ICM (indicele de complexitate a cazurilor), care influenţează în mod direct sumele contractate cu CAS Suceava pentru servicii medicale”, a subliniat Stan .

Managerul Spitalului municipal Vatra Dornei a arătat că printre priorităţile pe termen mediu ale conducerii spitalului se numără accesarea de fonduri europene pentru extinderea clădirii pavilionului central al Compartimentului de Primiri Urgenţe şi al Ambulatoriului Integrat, precum şi dotarea cu echipamente medicale performante, respectiv cu un aparat de radiologie digital, cu aparate de anestezie, cu un mamograf,  înlocuirea echipamentelor vechi în sălile de operaţie şi în Laboratorul de analize medicale, dar şi înfiinţarea unei secţii de îngrijiri paliative.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de