350 de clase pregătitoare sunt propuse în planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2017-2018 în judeţul Suceava. Prima etapă de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare a început luni şi se va încheia în data de 16 martie 2017


Intră acum și în grupul de

Inspectorul şcolar general al judeţului Suceava, profesorul Gheorghe Lazăr, a declarat, luni, pentru NewsBucovina, că pentru anul şcolar 2017-2018 sunt propuse 350 de clase pregătitoare în unităţile de învăţământ preuniversitar sucevene, cu un efectiv de 7063 de elevi.

Lazăr a spus că din cele 350 de clase pregătitoare propuse în planul de şcolarizare pentru anul şcolar viitor, 341 de clase sunt pentru învăţământul preuniversitar de masă cu 6932 de elevi, alte 5 clase vor fi în învăţământul special, iar 4 clase în învăţământul particular.

De precizat este că pentru anul şcolar curent au fost propuse 354 de clase pregătitoare.

Calendarul înscrierilor în clasa pregătitoare prevede că prima etapă a înscrierilor se desfăşoară în perioada 27 februarie -16 martie 2017, în intervalul orar 8,00-18,00, de luni până vineri, iar în cursul zilei de sâmbătă între orele 9,00-13,00. În perioada 22-23 martie 2017 este prevăzută afişarea în unităţile de învăţământ şi pe site-ul ISJ a listei copiilor înscrişi în prima etapă.

Cea de a doua etapă a înscrierii se va desfăşura în perioada 24-30  martie 2017, în această etapă urmând să participe doar cei care nu au fost cuprinşi într-o unitate de învăţământ, după prima etapă.

Înscrierea copiilor în clasa pregătitoare a început, luni, în unităţile de învăţământ sucevene, în unele dintre acestea desfăşurându-se deja acţiunea Ziua Porţilor Deschise, eveniment la care părinţii şi copiii au avut posibilitatea să viziteze spaţiile şcolilor, să discute cu cadrele didactice şi să afle despre dotările unităţilor de învăţământ.

Directorul Şcolii nr.1 Suceava, profesor Gabriela Mihai, a declarat, luni, pentru NewsBucovina, că pentru anul şcolar 2017-2018 sunt propuse trei clase pregătitoare, pentru a putea fi păstrată activitatea educaţională într-un singur schimb.

Ea a spus că a fost lansată invitaţia părinţilor şi copiilor de a participa la evenimentul Ziua Porţilor Deschise, fiind deja anunţată participarea a şase grupe de preşcolari de la grădiniţele din zonă.

“Primim vizitele părinţilor şi ale preşcolarilor şi în celelalte zile, însă după ora 12,00, pentru a nu perturba procesul educaţional”, a spus Mihai adăugând că părinţii şi copiii au posibilitatea să vadă care sunt condiţiile şi dotarea din această unitate de învăţământ, să cunoască resursele umane ale şcolii şi să viziteze sălile de clasă.

Profesoara Gabriela Mihai a subliniat că deja s-au făcut programări telefonice pentru primele 6-7 zile ale calendarului de înscriere din prima etapă.

“Suntem o unitate care primim elevi din toate cartierele municipiului, în limita locurilor disponibile, dar prioritatea o au cei din circumscripţie”, a precizat Mihai.

Directorul Şcolii nr.1 Suceava a spus că dacă după prima etapă a înscrierii se constată că sunt mai multe cereri de înscriere decât numărul de locuri aprobate se va solicita Comisiei Judeţene suplimentarea numărului de locuri sau a numărului de clase.

Profesoara Gabriela Mihai a mai spus că până la ora 12,00, erau deja înscrişi şase copii.

Mama unui băiat în vârstă de şase ani, Ioana, fostă elevă a Şcolii nr. 1 Suceava, a declarat că şi-a înscris copilul la această şcoală  întrucât consideră că este una dintre unităţile de elită ale municipiului şi că are încredere în profesionalismul cadrelor didactice de aici.

La rândul său, directorul Şcolii nr. 4 Suceava, profesor Petronela Bobric, a declarat pentru NewsBucovina că pentru anul şcolar viitor sunt propuse două clase pregătitoare, faţă de anul şcolar precedent când au fost propuse trei clase şi au fost realizate patru clase pregătitoare.

Ea a spus că în prima zi de înscriere, până în jurul orei 13,00, s-au primit deja şapte cereri de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare, iar acţiunea Ziua Porţilor Deschise la Şcoala nr.4 Suceava este prevăzută să se desfăşoare în cursul zilei de 28 februarie.

Directorul Şcolii Gimnaziale “Ion Creangă” Suceava, profesorul Constantin Mărgineanu, a declarat pentru NewsBucovina că sunt propuse în planul de şcolarizare pentru anul 2017-2018 cinci clase pregătitoare, la fel ca şi anul trecut.

El a precizat că şcoala a organizat deja în cursul zilei de joi Ziua Porţilor Deschise, la care au participat aproximativ 150 de părinţi şi copii, care au vizitat sălile de clase şi au discutat cu profesorii învăţători care vor preda în clasele respective.

Mărgineanu a spus că 33 de părinţi şi-au înscris deja copiii la această şcoală în primele ore ale zilei de luni şi crede că până la sfârşitul programului, respectiv orele 18,00, vor fi înscrişi copii pentru două clase.

Directorul Colegiului de Artă “Ciprian Porumbescu”Suceava, profesoara Alexandra Bejenaru, a declarat, luni, pentru NewsBucovina, că sunt propuse două clase pregătitoare, cu câte 25 de elevi, pentru anul şcolar viitor, la fel ca şi pentru anul curent.

Ea a spus că unitatea a organizat deja Ziua Porţilor Deschise în cursul zilei de vineri, la eveniment participând părinţi şi copii, unii dintre părinţi fiind interesaţi inclusiv de condiţiile din sala de sport, dar şi de dotarea cu instrumente muzicale.

Profesoara Alexandra Bejenaru a precizat că, în cursul dimineţii de luni, au fost înregistrate nouă cereri de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare.

Directorul Şcolii nr. 10 Suceava, profesorul Dumitru Chiuariu, a declarat pentru NewsBucovina că pentru anul şcolar viitor sunt propuse cinci clase pregătitoare, iar evenimentul Ziua Porţilor Deschise a fost organizat în cursul săptămânii trecute, joi şi vineri, la care au participat patru grupe de preşcolari de la Grădiniţa cu Program Prelungit “Prichindelul” şi o grupă de preşcolari de la Grădiniţa cu Program Normal nr.9, o parte dintre copii fiind însoţiţi şi de părinţi.

Profesorul Dumitru Chiuariu a spus până în jurul orei 13,00, au fost primite 30 de cereri de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare.

Directorul Şcolii “Miron Costin” Suceava, profesorul Dumitru Moraru, a declarat pentru NewsBucovina că acţiunea Ziua Porţilor Deschise este organizată luni şi marţi în unitate, o parte dintre părinţi participând deja la eveniment.

Profesorul Dumitru Moraru a spus că sunt aşteptaţi să viziteze şcoala şi grupe de preşcolari de la GPP nr. 1,2,3 şi de la GPN “Prichindelul” din Suceava.

El a precizat că până luni la prânz erau deja depuse 25 de cereri de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare.

De precizat este că în clasa pregătitoare se pot înscrie copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2017, inclusiv, iar la solicitarea părinţilor se pot înscrie şi copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2017, inclusiv, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare.

Reamintim că evaluarea psihosomatică a preşcolarilor se va realiza în perioada 23 februarie- 14 martie 2017,  între orele 10.00 – 18.00, în cele opt centre de evaluare stabilite de CJRAE Suceava.

Astfel, în zona Sucevei sunt stabilite două centre de evaluare psihosomatică la Liceul cu Program Sportiv şi la sediul CJRAE, în municipiul Rădăuţi la Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu”, în municipiul Fălticeni la Şcoala Gimnazială „Ioan Ciurea”, în Gura Humorului la Colegiul “Alexandru cel Bun”, în Câmpulung Moldovenesc la Colegiul Silvic Bucovina, în Vatra Dornei la Liceul Teoretic “Ion Luca” şi în Vicovu de Sus la Liceul Tehnologic”Ion Nistor”. (Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de