Inițiativă de succes: Proiectul de împădurire „Hai la înverzit” a început în 2012 cu doar nouă voluntari și a ajuns la peste 400


Intră acum și în grupul de

Asociația Ghizilor din Bucovina a pornit acțiuni de voluntariat pentru împăduriri în anul 2012 cu nouă voluntari, iar treptat, numărul voluntarilor a ajuns la peste patru sute.

Responsabilul cu acțiunile de voluntariat din cadrul acestei asociații, Nicoleta Loghin, a declarat că acțiunile de împădurire sunt făcute cu plăcere de cei implicați, iar pe lângă împădurire, aceste acțiuni au ca scop și promovarea voluntariatului.

Nicolata Loghin își amintea în toamna anului trecut că prima acțiune de voluntariat pentru realizarea de plantări a fost organizată de asociație în anul 2012, cu sprijinul Ocolului Silvic Pojorâta care a pus la dispoziție puieții.

„La început, am început greuț, cu nouă oameni. Prima campanie a avut nouă oameni. S-au anunțat mai mulți, nu au venit, în schimb am avut și avem sprijinul Ocolului Silvic Pojorâta care a fost foarte receptiv. Chiar cu nouă oameni, ei ne-au încurajat și ne-au pus la dispoziție niște puieți. Lumea a prins gustul, iar în anul următor deja eram 60 și a fost mult mai bine”, a spus Loghin.

Ea și-a adus aminte că ulterior, în 2014, au venit la plantare de puieți 250-300 de voluntari.

„Având așa un succes am spus ca să facem o acțiune și în toamnă, când am semănat, și am ajuns la patru sute”, a spus Loghin.

Ea a mai spus că în 2015 a plouat torențial în perioada programată pentru plantări și credea că nu va veni nimeni, dar spre suprinderea ei au fost foarte mulți voluntari.

„ A fost extraordinar, pentru că au venit și copii și părinți”, a mai declarat Loghin.

Ea a explicat că nu este greu ca oamenii să se mobilizeze pentru astfel de acțiuni de plantare, dar că este nevoie să înțeleagă mai bine termenul de voluntariat, întrucât unii dintre ei se așteaptă să primească ceva sau ca transportul să fie gratuit.

Loghin a spus că mai sunt probleme cu unii reprezentanți ai ocoalelor silvice unde se organizează astfel de acțiuni, menționând că asociația pe care o reprezintă ia legătura cu Direcția Silvică Suceava care precizează unde se desfășoară acțiunile de plantare în respectiva perioadă.

„În funcție de ocol, unii sunt mai receptivi, alții nu, pentru că ei se rezumă doar la acțiunea de plantat și nu înțeleg că acțiunea are și un rol de dezvoltare a spiritului civic. Acțiunea de plantat are mai multe obiective”, a menționat reprezentantul Asociației Ghizilor din Bucovina.

Ea a precizat că mobilizarea se face pe rețelele de socializare, fiind ajutați și de presa locală.

Nicoleta Loghin a spus că, din păcate, sunt tăieri de pădure care se fac ilegal, iar membrii organizației au ieșit și în stradă pentru a protesta față de tăierile ilegale.

Ea consideră că retrocedările de terenuri forestiere au dat peste cap situația pentru că nu mai pot fi ținute sub control tăierile.

„Sperăm la niște legi mai serioase și mai clare și puse în practică. Legile sunt, dar trebuie puse în practică”, a conchis Nicoleta Loghin.

Asociația Ghizilor din Bucovina va organiza, sâmbătă, o nouă acțiune de împădurire în zona Șandru din Câmpulung Moldovenesc.(N.B.)

CITEȘTE ȘI Sucevenii sunt așteptați, sâmbătă, la o nouă acțiune de reîmpădurire în cadrul proiectului ”Hai la înverzit!” pentru a reda măreția pădurilor care au existat cândva în Bucovina


Intră acum și în grupul de