Municipiul Suceava trebuie să ia lecții de la Fălticeni și Gura Humorului și să dezvolte un parc de aventură, un aqua-parc și grădină botanică pentru turism de city-break-opinie


Intră acum și în grupul de

Municipiul Suceava trebuie să dezvolte facilități de agrement de genul unui parc de aventură, a unui aqua-parc, dar și grădină botanică sau chiar grădină zoologică, în condițiile în care dorește să conteze într-un județ turistic în care numărul turiștilor este în continuă creștere, consideră sociologul sucevean Adrian Botezatu.

Botezatu a declarat pentru News Bucovina că potrivit datelor Institutului Național de Statistică turismul de business și cel de city-break este cel dominant în prezent în orașele mari, dar în municipiul Suceava este doar turism de tranzit.

”Noi nu avem acest gen de turism și va trebui creat”, a spus sociologul sucevean care a constatat că noua zonă de dezvoltare a infrastructurii turistice este la intrarea în municipiul Suceava dinspre Fălticeni.

El consideră că în acea zonă trebuie să se realizeze investiții în infrastructura de agrement, respectiv un parc de aventură, un aqua-parc, menționând că Universitatea Suceava are în proiect realizarea unei grădini botanice în campusul II de la Moara, dar că nu este lipsit de interes să se amenajeze și o grădină zoologică.

„Optzeci la sută dintre turiști preferă facilități gen aqua-parc”, a spus Botezatu care consideră că municipiul Suceava ar putea lua lecții de la Gura Humorului și Fălticeni care, cu fonduri europene, au realizat două astfel de atracții.

El a arătat că, în prezent, în Suceava este doar turism de tranzit, iar astfel de investiții pot să satisfacă și nevoile a mai mult de jumătate dintre suceveni.

”Este și o șansă pentru ca intrarea în municipiul Suceava să arate mai bine, pentru că acum, pe zona respectivă, nu e niciun proiect”, a spus Botezatu.

El a subliniat că dezvoltarea Aeroportului Suceava facilitează turismul de city-break în care turiștii au posibilitatea să facă și shopping, dar și să beneficieze de relaxare.

”Trebuie să fie un spațiun de agrement astfel încât turistul să se cazeze în Suceava și apoi să facă deplasări în județ și nu, invers, cum este acum, când turiștii se cazează în diverse pensiuni din județ și, dacă au timp și chef, pot veni într-o scurtă vizită în municipiul Suceava”, a explicat sociologul.

El a menționat că Suceava nu are industrie turistică, iar foarte mulți suceveni merg în Ungaria, în astfel de locații unde, orașe care nu au ce oferi, au astfel de centre SPA și atrag foarte mulți turiști.

Botezatu a mai spus că prin astfel de investiții se va relansa și producția locală, iar zona ar avea o dezvoltare susținută.

”Din păcate, Primăria Suceava nu are niciun proiect pe zona asta”, a spus Botezatu care a apreciat că zona de agrement care urmează să fie deschisă la sfârșitul lunii iulie este mai degrabă „o investiție publică pentru o zonă rezidențială privată”.

Viceprimarul Sucevei, Marian Andronache, declara săptămâna trecută că municipalitatea face demersuri pentru obținerea unei suprafețe de 260 de hectare aparținând Stațiunii de Cercetări Agricole, menționând că în zona respectivă se poate realiza un parc de agrement și un ștrand.(N.B.)

 

 

 

 


Intră acum și în grupul de