Firma britanică Vast Resources vrea să dezvolte un nou complex metalurgic în Suceava. Pe lângă exploatarea Mănăila, se încep prospecțiuni la Cârlibaba care va avea un rol central în proiect


Intră acum și în grupul de

Firma britanică Vast Resources, care exploatează în prezent mina polimetalică Mănăila a anunțat, printr-un comunicat, începerea explorării unui perimetru din Cârlibaba în vederea extinderii activităților de exploatare.

Roy Pitchford, Chief Executive Officer al Vast Resources, a declarat că România și-a dovedit deja potențialul ridicat din punct de vedere al resurselor și că firma dorește extinderea operațiunilor.

”Lucrăm la extinderea prezenței noastre operaționale pe care ne-am propus-o. Noi credem că Cârlibaba va deveni, un punct central în planul nostru de a dezvolta un nou complex metalurgic important la Mănăila. Cârlibaba nu reprezintă doar o oportunitate de a crește cantitatea de resurse obținuțe și a prelungi viața minei polimetalice pe care o deținem în proporție de 100 la sută la Mănăila, dar ar putea deveni și un centru cheie prin intermediul căruia putem accesa potențialul semnificativ de resurse  în întreaga zonă”, a spus Pitchford citat în comunicat.

Firma britanică a inclus în comunicat și planul explorărilor pentru cariera Cârlibaba.

Astfel, dacă explorării vor avea succes, noua carieră  de la Cârlibaba ar urma să facă parte, alături de cea de la Mănăila, dintr-un complex metalurgic extins, cu o unitate de procesare comună și care va înlocui actuala unitate din Iacobeni aflată la 34 de kilometri distanță.

Cariera Cârlibaba va fi contectată cu Mănăila printr-un tunel cu o lungime de 2 kilometri prin care se va transporta minereul de la Mănăila și operațiunile subterane la noua unitate de procesare.

Firma britanică Vast Resources a început, în aprilie, primele teste în ceea ce privește procesarea de metale prețioase, aur și argint, la mina din Mănăila. Compania preconizează că va putea să extragă lunar aproximativ 30 de tone concentrat de aur și argint începând cu luna mai 2017. Astfel, britanicii adaugă un nou tip de concentrat procesat la mina suceveană, ajungând la un total de trei produse, respectiv cupru, zinc, aur și argint, se arată într-un comunicat al companiei.
Producția de concentrat de aur și argint reprezintă un pas important în evoluția minei din Mănăila, fiind cel de al doilea tip de concentrat pentru care compania a găsit soluții de procesare, în ultimul an.

 

„La mina din Mănăila am avut anul trecut experți care au găsit soluțiile necesare pentru separarea concentratului de zinc și cupru, dar au văzut și potențialul de separare a celui de aur și argint. Astfel, vom putea avea din acest an o producție importantă de concentrat de aur și argint în fiecare lună,” a declarat Andrew Prelea, Director Executiv și Președinte Vast Resources România.

Photo By ZiaVey Photography (www.ziavey.ro)

Pe lângă procesarea noului tip de concentrat, compania are așteptări mari și în ceea ce privește cantitățile de concentrat de cupru și zinc extrase lunar, pentru care se preconizează creșteri importante.

 

Compania Vast Resources a fost fondată la sfârșitul anului 2005, având ca obiect de activitate explorarea zăcămintelor minerale din Zimbabwe și Africa de Sud. În completarea activității din Africa, în mai 2013, Vast Resources și-a îndreptat atenția către România, în vederea dezvoltării strategiei de business.

 

Compania utilizează cea mai nouă tehnologie de explorare, cum ar fi software-ul de gestionare a datelor spațiale, vizualizare 3D, noile tehnici de modelare geofizice, geochimie și elemente de managementul riscului, care au scopul de a susține proiectele în procesul de dezvoltare pe termen lung. Astfel, Vast Resources a făcut cu ușurință tranziția de la o simplă companie de explorare la o companie minieră, cu un portofoliu de active de înaltă calitate.(N.B.)

 


Intră acum și în grupul de