Doi violoniști de talie internațională, tată și fiică, Gabriel și Simina Croitoru, ce au câștigat, amândoi la 13 ani, Trofeul „Lira de Aur”, din nou pe o scenă din Suceava

Doi violoniști de talie internațională, Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, ce au câștigat, amândoi, la 13 ani, Trofeul „Lira de Aur, au fost prezenți din nou pe o scenă din Suceava la manifestările prilejuite de împlinirea a 630 de ani de atestare documentară a Sucevei.

 

Violonistul Gabriel Croitoru a declarat, duminică, pentru NewsBucovina că a participat cu bucurie împreună cu fiica sa, Simina, şi cu Croitoru String Virtuosi la concertul de la Suceava, eveniment susţinut de Primăria Suceava, adăugând că şi în viitor va participa la astfel de proiecte, mai ales în oraşele în care nu există filarmonici, aşa cum este şi Suceava.  

“Oamenilor, dacă le arăţi că există muzică de calitate, de toate genurile, sunt sigur că îi vom atrage către sălile de concert”, a spus violonistul Gabriel Croitoru.

El a subliniat că este ataşat de Suceava , mai ales că a participat în anul 1971, în calitate de concurent, la prima ediţie a Concursului Naţional de Interpretare Instrumentală “Lira de Aur”, câţiva ani mai târziu a câştigat marele premiu şi trofeul “Lira de Aur”, iar la ediţia din anul 2017 a fost preşedintele juriului acestui concurs.

“Am fost participant la prima ediţie a Concursului de Interpretare Instrumentală “Lira de Aur”, în 1971, după care am ajuns în postura de a câştiga acest mare trofeu. Era cam cel mai important concurs la vremea respectivă, de fapt era singurul important, însă acum, încet-încet, îşi recapătă faima, pentru că a fost la un moment dat într-un con de umbră, mai puţin favorabil”, a spus Croitoru adăugând că, în prezent, concursul se bucură de mult mai mult sprijin din partea autorităţilor, iar tot mai mulţi copii talentaţi participă la competiţie.

El a menţionat că şi comisiile de jurizare sunt alcătuite în aşa fel încât copii “nu se simt dezavantajaţi”, “ceea ce e foarte mare lucru, iar atâta vreme cât nu există dubii asupra câştigătorilor, nu fac decât să-i ambiţioneze pe concurenţi”.

Întrebat cum e să cânte pe scenă alături de fiica sa, Simina, violonistul Gabriel Croitoru a mărturisit că trăieşte un sentiment aparte.

“E un sentiment aparte, e un sentiment minunat faptul că am reuşit să facem din fata noastră o violonistă de marcă a României în momentul de faţă. Ea, sigur, face parte dintr-o altă generaţie, este absolut evident, dar cum spun, toate lucrurile trebuie duse mai departe, trebuie predată ştafeta aşa cum şi noi am luat-o de la maeştrii cu care am învăţat. Am încercat să-i insuflăm dragostea către acest instrument şi către această frumoasă meserie şi sper şi sunt convins, din felul în care se manifestă ea pe scenă şi publicul din sală, că am reuşit în mare, mare măsură”, a mai spus violonistul Gabriel Croitoru.

La rândul său, violonista Simina Croitoru a declarat pentru NewsBucovina că a revenit în Suceava după 15 ani de la câştigarea marelui premiu şi a trofeului “Lira de Aur” la ediţia din anul 2003 a Concursului Naţional de Interpretare Instrumentală.

Ea a spus că a câştigat trofeul „Lira de Aur” când avea 13 ani, la aceeaşi vârstă ca şi tatăl său, arătând că, probabil, “aşa a fost scris” să se întâmple.

Referindu-se la colaborarea cu tatăl său în plan muzical şi concertistic, Simina Croitoru consideră că este mai uşor pentru ei să colaboreze şi să vorbească “în discurs muzical”, deoarece au o relaţie foarte bună, dar şi mulţi ani „de exerciţiu şi de cântat împreună”.

“Cred că pentru el este puţin diferit faţă de mine, e adevărat că avem ani în spate de exerciţiu, de cântat împreună, însă şi datorită faptului că suntem în familie şi ne-am văzut tot timpul şi suntem într-o relaţie foarte bună, ne este mai uşor să colaborăm şi să vorbim în discurs muzical”, a mai spus violonista Simina Croitoru.

(Liliana Bujdei)

loading...