Maria Andreea: „Nu aș da pentru nimic în lume masa din dimineața de Paști, când tata vine acasă cu bucatele sfințite”


Intră acum și în grupul de

Cântăreața Maria Andreea Vârlan adoră să își petreacă cea mai importantă sărbătoare a creştinătăţii, Paştele, în Bucovina, alături de familie. Chiar dacă s-a stabilit de mulți ani în București, suceveanca nu concepe să stea departe de cei dragi de Paște. Frumoasa cântăreață revine an de an în Bucovina, unde participă la deniile din Săptămâna Patimilor, dar mai ales la Prohodul Domnului din Vinerea Mare.

„Nu concep să-mi petrec Paștele în alta parte. Mi-aduc aminte că trebuia să merg la niște studii pentru un an în clasa a X-a, am plâns toată slujba de Înviere. Nici nu pot merge la altă biserică. Sunt obișnuită cu glasul tatălui meu de când m-am născut. În plus, nu aș da pentru nimic în lume masa din dimineața de Paști, când tata vine acasă cu bucatele sfințite. Cântăm Hristos a Înviat, mâncăm împreună, iar, în dimineața aceea, mâncarea are cel mai bun gust. De cele mai multe ori prindem și răsaritul”, a mărturisit Maria Andreea pentru News Bucovina.

Tânăra a mai spus că Săptămâna Patimilor are o semnificație aparte, este una încărcată de emoție, și de aceea în această săptămână nu onorează invitații la concerte sau evenimente mondene.

„Pentru mine, Săptămâna Mare este altceva, este Săptămâna Patimilor, este săptămâna în care ascult mai puțină muzică, mă uit la filme legate de această temă. Păstrez mai multă liniște. Așa am învățat de când eram mică și așa încerc să fac în continuare. Aici, în București, din păcate, nici nu se simte că vine Paștele. De abia aștept să ajung acasă, unde credința în Dumnezeu este mare și unde, și în aer se simte că se apropie Învierea lui Hristos”, a arătat suceveanca.

În ceea ce privește masa de sărbătoare, Maria Andreea a precizat că își ajută mama la prepararea bucatelor de Paște, iar de trei ani gătește singură drobul, fiind foarte mândră că a învățat de la mama ei secretele pregătirii acestui preparat tradiţional românesc. Artista a mai mărturisit că mâncarea ei preferată de Paște este mielul făcut în stil mediteranean, dulce-acrișor.

Suceveanca a dezvăluit și că rețeta pe care mama ei o pregătește an de an, fiind deja o tradiție, este mielul cu spanac, preparatul fiind o încântare pentru toți musafirii.

Cât despre alte tradiții pe care le respectă, Maria Andreea a spus că în dimineața de Paște toţi membrii familiei se spală cu un ou roșu și un ban de argint, pentru a fi sănătoşi şi cu faţa frumoasă.

„Mi-ar plăcea mult ca oamenii să înțeleagă că Paștele este cea mai mare sărbătoare a creștinătății, și că iepurașul este doar un mic simbol pentru copii. Niciodată nu am primit ceva mai mult de Paști, decât niște dulciuri. Semnificația Paștelui este cu ceva mai mult, și ține de sufletul nostru să o înțelegem și să o transmitem mai departe. Nu există distracție în Săptămâna Mare, nu există petreceri, este exact așa ca atunci când îți moare cineva apropiat și tu ții doliu. Nu ai putea dansa, nu? De aceea tot încerc să transmit că se păstreză liniște, și că, de exemplu, la Prohodul Domnului se vine îmbrăcat în culori inchise. Și nu numai, la Denii în general. Dar, nu trebuie sa fie pentru ce vede și spune lumea, ci pentru ce simțim noi de fapt”, a transmis Maria Andreea Vârlan.

(Mihaela Tcaciuc)


Intră acum și în grupul de