Noul primar de Chișinău, Andrei Năstase, pentru News Bucovina: Județul Suceava nu poate lipsi pe de lista scurtă a partenerilor noștri. Relațiile mele cu președintele Gheorghe Flutur și cu deputatul Ioan Bălan sunt excelente și vom evalua toate oportunitățile de colaborare care pot genera beneficii reciproce


Intră acum și în grupul de

Andrei Năstase, susținut de forțele pro-europene a câștigat alegerile organizate duminică pentru funcția de primar al municipiului Chişinău, oraș înfrățit atât cu municipiul Suceava cât și cu județul Suceava.

El a reușit să-l învingă pe candidatul socialist Ion Ceban susținut de președintele pro-rus Igor Dodon.

Andrei Năstase a declarat în exclusivitate pentru News Bucovina că vrea să transforme Chișinăul într-un oraș primitor și ofertant pentru orice om de afaceri serios și că Suceava nu poate lipsi pe de lista scurtă a partenerilor, mai ales că a studiat la USV și are relații excelente cu președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur și cu deputatul PNL de Suceava, Ioan Bălan.

 

 

News Bucovina:-Ce înseamnă pentru dumneavoastră încrederea pe care ați primit-o din partea locuitorilor din Chișinău?

Andrei Năstase:- Reprezintă validarea setului de valori europene care ne-au unit și ne-au dat puterea de a face schimbarea în Chișinău. Prin votul lor, chișinăuenii au decis să ofere orașului un parcurs european, asumat în detaliu. Așa cum am spus în repetate rânduri, Primaria va fi pusă, încă din prima zi a mandatului meu, în slujba oamenilor. Încrederea cetățenilor obligă și onorează, în egală măsură. Așteptările sunt foarte mari, iar cele care trebuiesc făcute sunt foarte multe. Echipa noastră este foarte bună și va face față cu brio provocărilor viitoare, motiv pentru care știu sigur că nu vom înșela încrederea oamenilor.

News Bucovina:- Se poate vorbi de un vot geopolitic, așa cum susțin unii dintre liderii politici moldoveni?

Andrei Năstase:- Cei care astăzi au pierdut aceste alegeri, mă refer, concret, la oligarhi și politicieni corupți și oportuniști, se pricep să găsească fel de fel de scuze. Oamenii au votat pentru eliberarea orașului lor din captivitatea unui sistem corupt în profunzimea lui, au votat împotriva celor care și-au bătut joc de banul public, au votat pentru un oraș curat, modern, european și bine administrat. Decriptarea votului din 3 iunie este atât de simplă, dar extrem de complicată pentru cei care au primit sancțiunea supremă. La vremuri noi, vom avea reguli și oameni noi. Nici vorbă despre geopolitică. Este vorba despre credința oamenilor că-și pot decide singuri viitorul.

 

News Bucovina:-Este acesta un semnal că la alegerile parlamentare din Republica Moldova forțele pro-europene vor putea obține un rezultat bun?

Andrei Năstase:- Am demonstrat în aceste alegeri că platforma pro-europeană formată din Platforma DA, PAS și PLDM este o construcție solidă, definită foarte clar ideologic și este populată cu oameni integri și profesioniști în domeniile lor de activitate. Suntem pregătiți să abordăm cu maximă seriozitate alegerile parlamentare din toamna acestui an, știm exact care este obiectivul nostru și vom face tot posibilul ca rezultatul să fie unul în favoarea celor care-și doresc o țară în care valorile esențiale ale democrațiilor autentice să fie temelia contrucției unei societăți corecte față de cetățenii ei.

 

News Bucovina:-Acest mandat al primarului este unul interimar, de un an de zile. Credeți că veți reuși să vă consolidați poziția?

Andrei Năstase:- Nu despre consolidarea poziției mele ca primar va fi vorba, ci despre implementarea imediată a programului echipei noastre pentru Primăria Chișinău. Sunt foarte multe de făcut, vom începe printr-un foarte rapid și succint audit al întregii activități din Primărie, vom stopa corupția, schemele prin care bugetul orașului a fost sistematic devalizat, vom continua lucrurile bune, le vom stopa pe cele care au destinații obscure și vom demara proiectele noastre, validate de votul oamenilor. Vom concretiza soluțiile de finanțare deja identificate, vom trece la treabă cu toate resursele pe care le avem. Abordarea mea este una pragmatică, realistă și foarte sinceră. Pentru mine, a fi primar înseamnă o datorie de onoare față de oamenii care au investit atât de multă încredere în echipa pe care o conduc. Esențiala este schimbarea votată de oameni, nu poziția noului primar.

 

News Bucovina:-Chișinău este înfrățit atât cu municipiul Suceava cât și cu Consiliul Județean Suceava. Care sunt proiectele comune pe care le vedeți realizabile între parteneri în perioada următoare?

Andrei Năstase:- Personal, de Suceava mă leagă amintiri foarte plăcute. Am studiat la Universitate „Ștefan cel Mare”. Relațiile mele cu președintele Gheorghe Flutur și cu deputatul Ioan Bălan sunt excelente. Ca atare, imediat după preluarea mandatului, vom evalua toate oportunitățile de colaborare care pot genera beneficii reciproce. Județul Suceava nu poate lipsi din lista scurtă a partenerilor noștri, listă pe care o vom finaliza cât se poate de repede. Oportunitățile sunt multiple, mai ales că președintele Flutur deține o experiență evidentă în administrația publică locală și centrală din România. Avem nevoie de parteneriate, de expertiza specialiștilor, de ghiduri de bune practici, iar toate aceste lucruri le vom găsi la Suceava, Oradea, Cluj, Alba-Iulia. Echipa pe care o conduc și-a propus să transforme Chișinăul într-un oraș primitor și ofertant pentru orice om de afaceri serios. Vrem să dezvoltăm mediul de afaceri, vrem să creștem numărul locurilor de muncă, iar pentru asta vom pune bazele unei politici fiscale locale tentante și predictibile pentru oamenii de afaceri. Vom analiza cu atenție fiecare oportunitate și o vom valoriza corect.(T.B.)


Intră acum și în grupul de