Intră acum și în grupul de
Un număr de 339 de persoane diagnosticate cu plăgi înţepate de căpuşă s-au prezentat pentru a primi îngrijiri medicale la UPU din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava în cursul lunii mai şi până în prezent, iar aproape o treime dintre aceştia sunt copii şi adolescenţi.
Potrivit unei statistici a Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul SJU Suceava, în cursul lunii mai 2018 la UPU Suceava s-au prezentat 300 de persoane cu plăgi înţepate de căpuşă, iar în primele patru zile ale lunii iunie alte 39 de persoane.
Din totalul pacienţilor, 81 sunt copii cu vârste cuprinse între 0 şi 13 ani, 21 sunt adolescenţi cu vârste cuprinse între 14 şi 20 ani, alţi 16 au vârste cuprinse între 70 şi 79 de ani, iar restul au vârste între 21 şi 69 de ani.
Doar un pacient din cei 339 prezentaţi la UPU a fost internat în spital în secţia de Chirurgie Generală, restul fiind trimişi la domiciliu.
După localizare, plăgile înţepate de căpuşă au fost depistate în zona scalpului, toracelui, abdomenului, axială, fesieră, dar şi pe umeri, mâini şi picioare, iar majoritatea pacienţilor provin din aproape toate zonele judeţului Suceava, fiind înregistraţi însă şi pacienţi din Bucureşti şi din judeţele Iaşi, Botoşani, Mureş, Buzău.
Specialiştii recomandă ca în cazul muşcăturilor de căpuşe, persoanele să evite extragerea acestora şi să se prezinte la o unitate medicală unde, după extragerea căpuşei şi toaletarea zonei respective, se administrează vaccin antitetanos şi pacienţii sunt îndrumaţi către secţia de Boli Infecţioase pentru a fi luaţi în evidenţă şi pentru tratament de specialitate, iar în funcţie de zona muşcăturii şi a tipului de căpuşă se efectuează testarea pentru boala Lyme şi atunci când este confirmată boala Lyme se instituie tratament cu antibiotice de lungă durată.
(Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de