Pasiune din copilărie, transformată în afacere. Un sucevean atrage la Dorna Arini turiști dornici de plimbări cu o trăsură trasă de doi frizieni de o frumusețe rară


Intră acum și în grupul de

Bucovina a devenit o destinație apreciată pentru frumusețea locurilor, bunătatea și ospitalitatea oamenilor. De plimbări de poveste și excursii în locuri îndepărtate de agitația orașelor se pot bucura toți cei care aleg să își petreacă câteva zile în mijlocul naturii, înconjurați de peisaje care îți taie răsuflarea.

La Dorna Arini, una dintre cele mai frumoase comune din Ţara Dornelor, turiștii au parte de plimbări de vis, pe trasee pitorești, în compania unor cai frizieni seducători, de o frumusețe rară.

O rasă aparte, ce impresionează prin postură și eleganță, frizienii deși sunt de origine olandeză, din provincia Friesland, unde erau caii soldaților, fiind puternici și impunători, s-au adaptat ușor și în Bucovina, unde participă la diverse parade, concursuri sau activități de agrement.

Cristian Marian Ioneac un antreprenor în vârstă de 38 de ani, din Rădăuți, cu o vastă experiență în domeniul construcțiilor și exporturilor, și-a transformat un vis în realitate, la Dorna Arini.

Pasionat de cai încă din copilărie, de când negocia cu alocația achiziția calului unui unchi de-al său, Cristian Marian Ioneac, de la Domeniul Cailor – Bucovina din Dorna Arini, a reușit să-și îndeplinească dorința de a avea proprii cai în urmă cu un an.

Cristian Marian Ioneac

Cristian Marian Ioneac a declarat pentru NewsBucovina că „Domeniul Cailor – Bucovina este visul devenit realitate”, pe care speră să îl dezvolte într-un proiect eficient și de succes, după ce vreme de aproximativ 10 ani a lucrat în afara țării, pentru a-și pune bazele unei afaceri în construcții, afacere care să îi susțină și pasiunea pentru cai.

„Pasiunea pentru cai o am încă din copilarie, de când negociam cu alocația achiziția calului unchiului meu. Dorința nu s-a stins practic niciodată. Reîntors in Bucovina, la Vatra Dornei, nu ratam niciodată ocazia să vizitez cu familia perechea de frizieni ai unui prieten, visând ca într-o zi să fie așa și în grajdul meu. Lucrurile au evoluat neplanificat, am ajuns să achiziționez primul frizian, un exemplar impunător, baroc, Peter, urmând ca anul trecut să se ivească ocazia de a-l primi alături de noi pe Viki, al doilea frizian, cu o postură atletică, sport și cu o coamă seducatoare”, a spus Cristian Marian Ioneac.

El a explicat că frizienii impresionează prin postura lor, eleganța dobândind-o după o infuzie de sânge arab, obținându-se astfel un cal puternic, dar totodată elegant, desăvârșit, cu adevărat cuceritor.

De asemenea, Ioneac a menționat că frizienii s-au adaptat ușor în Bucovina, însă în comparație cu rasele de cai din această zonă, cei doi „cuceritori” ai săi sunt mai greu de întreținut, având nevoie de o îngrijire specială în ceea ce privește igiena și hrana.

Având o postură atletică, cei doi frizieni au întotdeauna apariții spectaculoase, fiind solicitați pentru plimbări cu trăsura și călărie, dar și pentru evenimente speciale, ședințe foto, spectacole și manifestări culturale. Mai mult decât atât, cei de la Domeniul Cailor – Bucovina se deplasează cu o trăsura albă și cei doi frizieni la diverse evenimente private, cel mai adesea fiind solicitați să însoțească mirii, în ziua nunții, la cununia religioasă, dar și la ședințele foto, alături de cei dragi.

„Perechea noastră de frizieni, Peter și Viki, deveniți desigur membri ai familiei, sunt acum oaza noastră de energie, de bucurie, atât noi cât și copiii fiind deplin cuceriți. Fotografiile pe care le-am postat mai mult în joacă inițial, au avut un așa succes în mediul online încât am început să primim solicitări din partea celor care fie doreau pur și simplu să vină să-i vadă, fie visau ca în ziua nunții lor sa fie însoțiți de astfel de cavaleri. Astfel, cu pasiune și stăruință – motto-ul nostru- am achiziționat pe rând o trasură albă pentru evenimente, o trasură turistică, cu mai multe locuri pentru plimbări aici în zonă, am facut treptat investiții în accesorii, iar de curând am amenajat inclusiv un manej aici, la Domeniul Cailor – Bucovina”, a spus Cristian Marian Ioneac, menționând că iubitorii de cai de toate vârstele sunt bineveniți pentru a fi inițiați în tainele călăritului.

El a arătat că datorită susținerii din mediul online a crescut și notorietatea domeniului, iar caii sunt prezenți în videoclipuri ai unor artiști populari, în proiecte foto-video de promovare a zonei, a Bucovinei, a muzicii populare, a autenticului în general.

Totodată, Cristian Marian Ioneac a menționat că cei doi frizieni participă la sărbătorile localităților din județ, la parade, la târguri de cai, dar și la evenimente ale Bisericilor din zonă.

În ceea ce privește experiențele oferite turiștilor, Cristian Marian Ioneac a menționat că se pot face diferite trasee, pe Valea Bistriței, în orașul Vatra Dornei sau la Manastirea emblemă pentru Dorna Arini, Acoperamântul Maicii Domnului, pe un traseu pitoresc, recent amenajat.

(M.T.)

 


Intră acum și în grupul de