Tofan: Mediocritatea din spațiul public românesc a atins un grad alarmant și nu poate genera încredere astfel că și copiii care termină clasa a opta se gândesc să plece din țară. Nivelul de mediocritate din societatea românească nu poate genera nici bine, nici prea bine, nici mulțumire


Intră acum și în grupul de

Mediocritatea și exodul a peste patru milioane de români sunt principalele probleme care trebuie să îngrijoreze  societatea actuală, consideră consilierul județean liberal Vasile Tofan, președintele Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Suceava.

„Spațiul public românesc, absolut în toate compartimentele, ca să spun așa, a atins un grad de mediocritate care e mai mult decât alarmant”, a spus Vasile Tofan în cadrul Interviurilor News Bucovina.

El crede că două lucruri trebuie să îngrijoreze efectiv întreaga societate: gradul de mediocritate care a ajuns în spațiul public și cea mai mare dramă pe care o trăiește țara asta, faptul că patru milioane de români care au plecat de acasă.

„Chestiunea asta nu poate fi rezolvată nici prin decret prezidențial și nici printr-o lege organică dată de Parlament”, a spus Tofan.

El a arătat că a devenit o modă, un curent, dincolo de necesitate, de nevoie, să plece în afara țării chiar dacă și-ar putea găsi viitorul, într-un fel, sau altul și aici, acasă.

„E modă. E curent. Nu numai cei care termină acum liceul, o facultate, un institut de învățământ superior. Termină clasa a opta și e cu gândul la plecare”, a spus Vasile Tofan.

El a arătat că situația este foarte gravă și că trebuie ca răspunsul să vină atât din societate cât și de la clasa politică.

Vezi de la minutul 12.

„Trebuie să ne întrebăm toți, trebuie să ne întrebăm unul pe altul. Recâștigarea încrederii într-un sistem nu se poate face printr-un act legislativ”, a spus Tofan.

El a mai declarat că e complicat pentru că e greu de recâștigat încrederea în stat în condițiile în care mediocritatea la nivel public este deja la un nivel periculos.

„Nivelul de mediocritate din societatea românească nu poate genera nici bine, nici prea bine, nici  mulțumire. Nu are cum”, a spus Vasile Tofan.

El consideră că este nevoie de un acord politic minimal pentru prioritizarea lucrurilor în țară pentru că țara are acum cea mai mare datorie publică, s-a împrumutat și nici nu a realizat nici investiții majore în infrastructură și nici nu a oferit, așa cum se spune, pensii și salarii pe măsura împrumuturilor făcute și că se impune imprimarea unei direcții în care se se încreadă cât mai mulți.

Potrivit datelor autorităților sucevene, peste 150.000 de suceveni sunt plecați la muncă în străinătate.(T.B.)


Intră acum și în grupul de